Mainos

Ericssonin tappiot pienenivät

Ericssonin tappiot laskivat viime vuoden huhti-kesäkuun 5,1 miljardista kruunusta 3,5 miljardiin kruunuun.Voitolle yhtiö uskoo pääsevänsä ensi vuoden lopussa.

Televerkkoja valmistava ruotsalainen Ericsson teki huhti-kesäkuussa 3,5 miljardin kruunun eli 0,34 miljardin euron tappiot. Tappio kutistui selvästi vuoden takaisesta, jolloin Ericssonin tulos ennen veroja oli peräti 5,1 miljardia kruunua pakkasen puolella.

Tulos oli myös markkinoiden odotuksia parempi. Ericssonin osakekurssi lähti kuitenkin Tukholman pörssissä jyrkkään, lähes 20 prosentin laskuun, kun yhtiö alensi arviotaan loppuvuoden näkymistä.

Yhtiö arvioi nyt, että televerkkojen markkinat kutistuvat tänä vuonna yli 15 prosenttia viime vuodesta, kun se vielä keväällä odotti vain kymmenen prosentin laskua. Voitolle Ericsson arvioi nyt yltävänsä vasta ensi vuoden lopulla.

Myös Ericssonin näkemys matkapuhelinten myynnistä on synkempi kuin kilpailijoilla Motorolalla ja Nokialla. Ne arvioivat aiemmin tällä viikolla, että maailmassa menisi tänä vuonna kaupaksi noin 400 miljoonaa kännykkää. Ericsson pudotti nyt oman arvionsa 390 miljoonaan, kun sen edellinen arvio markkinan koosta oli 400-420 miljoonaa puhelinta.

Ericssonin huhti-kesäkuun liikevaihto laski vuoden takaisesta liki kolmanneksen 38,5 miljardiin kruunuun eli noin 4,2 miljardiin euroon.

Henkilöstöä vähennetään vieläkin

Pääjohtaja Kurt Hellström sanoi, ettei hän vielä näe markkinatilanteessa kirkastumisen merkkejä ja varsinkin verkkopuolella alamäki on yhä jatkunut.

-On yhtä vaikeaa kuin aiemminkin arvioida sitä, onko pohja saavutettu tai koska tilanne muuttuu paremmaksi, Hellström sanoi tuloksen julkistamisen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Ericsson aikoo Hellströmin mukaan edelleen jatkaa säästötoimia, joiden seurauksena myös yhtiön henkilöstön määrä tulee edelleen vähenemään. Vuoden 2003 loppuun mennessä työntekijöiden määrä painuu alle 60000:een, Hellström sanoi.

Aiemmin julkistettujen irtisanomisten lisäksi tiedossa on siis lähtöpassit vielä 5000 ihmiselle. Jos tämä toteutuu, Ericssonilla on vuoden 2003 lopussa peräti 42 000 työntekijää vähemmän kuin kolme vuotta aiemmin.

Hellströmin mukaan Ericssonin säästöohjelma on tähän saakka edistynyt odotettua rivakammassa tahdissa, ja koko vuodelle kaavaillut säästöt on melkein saatu kasaan jo puolen vuoden aikana.

Ericssonin osuus Sony Ericsson -matkapuhelinyhtiön tappioista oli nyt 0,4 miljardia kruunua (vajaat 45 miljoonaa euroa). Lisäksi yhtiölle kertyi edelleen 1,5 miljardin kruunun eli noin 160 miljoonan euron verran rakennejärjestelykuluja, joita ei ole laskettu mukaan varsinaiseen tulokseen. Niiden määrä on tosin tullut reippaasti alaspäin vuoden takaisesta, jolloin niitä oli huikeat 15 miljardia kruunua.

Ericsson julkisti perjantaina myös tarkempia tietoja suunnittelemastaan osakeannista, jolla yhtiö pyrkii keräämään 3,2 miljardia euron verran uutta pääomaa. Annin merkintähinnaksi tulee 3,80 kruunua, eli uusia osakkeita voi merkitä tuntuvasti Ericssonin tämänhetkistä osakekurssia halvemmalla hinnalla.

Ericssonin hallituksen puheenjohtaja Michael Treschow perusteli ratkaisua osakemarkkinoiden epävakaalla tilanteella. Uusia osakkeita voi merkitä yhden jokaista Ericssonin entistä osaketta kohti, ja ilmeisesti halvalla hinnalla halutaan varmistaa annin onnistuminen. Ericssonin pääomistajat ovat jo ilmoittaneet osallistuvansa antiin, jonka merkintäaika alkaa elokuun puolivälissä.

(MTV3-STT-Reuters-TT)

(Talousuutiset 19.07.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.