Mainos

Ericssonin kurssi lähti vahvaan nousuun

Ericssonin huhti-kesäkuun tulos oli selvästi analyytikoiden odotuksia parempi. Kun tulos tappion kutistumisesta tuli, niin Ericssonin kurssi lähti nousuun.

Televerkkoja valmistavan ruotsalaisen Ericssonin tappio on selvästi kutistunut. Miinusta kertyi nyt enää 200 miljoonaa kruunua eli noin 22 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten vastaavalla tavalla laskettu huhti-kesäkuun tulos rahoituserien jälkeen oli 3,1 miljardia kruunua (noin 335 miljoonaa euroa) tappiolla.

Tulos oli selvästi analyytikoiden odotuksia parempi ja käänsi Ericssonin kurssin Tukholman pörssissä hulppeaan, enimmillään yli 20 prosentin nousuun. Ericssonin tulosluvut ovat huomattavasti synkeämmät, kun mukaan lasketaan yhtiön jo aiemmin julkistamista mittavista rakennejärjestelyistä koituvat miljardikulut. Niiden kanssa rahoituserien jälkeinen tulos painuu tappiolle lähes 3,6 miljardia kruunua eli lähes saman verran kuin vuotta aiemmin. Siksi myös Ericssonin nettotulos jäi kannattavuuden kohenemisesta huolimatta yhä 2,7 miljardia kruunua eli noin 293 miljoonaa euroa tappiolle.

Nettotulos on lähes tarkalleen sama kuin vuotta aiemmin. Ericssonin liikevaihto oli huhti-kesäkuussa 27,6 miljardia kruunua eli noin kolme miljardia euroa. Se oli reilun neljänneksen vähemmän kuin vuotta aiemmin, mutta kasvoi seitsemän prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Svanberg: Kriisi jo takana


Ericssonia viime keväästä luotsannut uusi toimitusjohtaja Carl-Henric Svanberg vakuutti tulosjulkistuksen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Ericssonin taloudellinen kriisi on jo taakse jäänyttä aikaa.
Svanberg korosti yhtiön kassavirran ja rahoitusaseman vahvistumista ja sanoi Ericssonin käyttökulujen yli puolittuneen kahden vuoden takaisesta tasosta. Ericssonin kassavirta oli huhti-kesäkuussa 5,1 miljardia kruunua (554 miljoonaa euroa) plussan puolella, kun se vuotta aiemmin oli kaksi miljoonaa kruunua tappiolla.
Yhtiön rankan säästökuurin toteutus on Svanbergin mukaan edennyt jopa suunniteltua nopeammin. Uusia irtisanomisia jo aiemmin ilmoitettujen lisäksi ei ole nyt näköpiirissä. Ericssonin henkilöstömäärä vähenee ensi vuoden loppuun mennessä 47 000 henkilöön, kun työntekijöitä keväällä oli vielä yli 60 000.

Svanberg toisti myös aiemman lupauksen, että Ericsson yltää voitolliseen osavuositulokseen jo jossain vaiheessa tämän vuoden aikana. Tämä tarkoittaa siis nimenomaan saneerauskuluista puhdistettua tulosta.
- Olemme nyt hyvin lähellä nollatulosta. Mielestäni olemme menossa oikeaan suuntaan, Svanberg sanoi.

Ericssonin tulos on ollut tappiolla jo 11 peräkkäisen vuosineljänneksen ajan. Ericsson on maailman suurin langattomien verkkojen valmistaja. Yhtiö ei ole muuttanut näkemystään langattomien verkkomarkkinoiden kehityksestä, vaan odottaa yhä niiden supistuvan tänä vuonna yli kymmenen prosenttia. Nokia on arvioinut verkkomarkkinoiden kutistuvan viitisentoista prosenttia. Ericssonin myynnin odotetaan kolmannen neljänneksen aikana yltävän korkeintaan huhti-kesäkuun tasolle.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 18.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.