Ericsson hyötyy Nokian ja Siemensin ongelmista

Kiinnostavaa on, kuinka kauan Nokian ja Siemensin yhdistymisen lykkääntyminen viivästyy. Lahjusskandaali voi johtaa myös vaihdoksiin Nokia Siemens Networksin organisaatiossa.

Nokian ja Siemensin verkkopuolen yhteisyrityksen viivästyminen voi hyödyttää yhtiöiden kilpailijoita. Analyytikot eivät kuitenkaan usko Siemensin lahjusskandaalin horjuttavan kokonaan suunnitelmaa uudesta verkkojätistä.

Nokian ja Siemensin eilinen ilmoitus yhteisyrityksensä Nokia Siemens Networksin viivästymisestä ei tullut analyytikoille yllätyksenä. Oli vain ajan kysymys, milloin Nokia julkisesti reagoi Siemensin lahjusskandaaliin.

- Viivästyminen lisää epävarmuutta, ja se voi hyödyttää etenkin Ericssonia. Yhtiöt ovat valmistautuneet yhdistymiseen ajamalla alas varastojaan, ja ainakin se voi vaikuttaa, sanoo OKO Pankin analyytikko Hannu Rauhala.

Samoilla linjoilla on EQ Pankin analyytikko Jari Honko. Hänen mielestään jo arvioitu kolmen kuukauden viivästyminen on pitkä aika, eikä se edes välttämättä riitä.

- Vielä markkinaosuuksia ei kuitenkaan jaeta uudelleen merkittävissä määrin. Nokia ja Siemens kuitenkin myyvät koko ajan itse omia tuotteitaan, jatkaa OKOn Rauhala.

Kallista maineelle

Markkinoilla luotettiin silti siihen, että uusi verkkojätti syntyy, vaikka yhtiöillä piisaa soviteltavaa. Siemensissä tehdään laillisuustarkistus, ja yhtiöiden pitää myös päästä yhteisymmärrykseen tarkistuksen seurauksista.

- Nokian toinen vaihtoehto olisi jo tässä vaiheessa ollut nopea vetäytyminen koko yhdistymishankkeesta. Se olisi ollut negatiivinen viesti yhtiön tulevaisuuden yhteistyökumppaneille, arvioi Joensuun yliopiston oikeustaloustieteen professori Kalle Määttä.

Määttä pitää Siemensin laillisuustarkistusta loogisena askeleena Nokian brändin suojaamiselle. Nokia viestii, ettei se ole lähdössä mukaan mihin tahansa yhteistyöhön.

- Yhtiöt sopinevat myös, kuka jupakasta mahdollisesti seuraavat jälkiverot hoitaa. Mutta mainekustannukset voivat tällaisissa tapauksissa nousta monin verroin korkeammiksi kuin viralliset sanktiot, ja siksikin asia on parempi selvittää munaskuita myöten, Määttä lisäa.

Kuukauden viive

Nokialla meni kuukausi ennen kuin se reagoi pörssitiedotteella Siemensin lahjusskandaaliin. Ensimmäisen kerran lahjusjupakka nousi otsikoihin marraskuun puolivälissä, kun saksalaisviranomaiset ratsasivat Siemensin tiloja.

- Kovin ketterästä toiminnasta se ei kerro. Iso organisaatio on aika lailla hidas reagoimaan tai sitten jostain syystä asia haluttiin tuoda julki vasta nyt, arvioi professori Määttä.

Nokian viestintäjohtaja Arja Suominen selittää reagointiaikaa sillä, että Nokia keskusteli tilanteesta Siemensin kanssa. Myös päätökset tehtiin yhdessä.

- Ei tässä ollut mitään kummallista eikä hidastelua, toimimme asianmukaisesti, Suominen sanoo.

Lahjusskandaali voi johtaa vaihdoksiin Nokia Siemens Networksin organisaatiossa. Siemensiltä on tulossa yhtiön ylimpään johtoon rahoitus- ja markkinointijohtaja sekä talous- ja rahoitusjohtaja, neljä liiketoimintayksikön johtajaa sekä neljä aluejohtajaa.

- On selvää, että (lahjontaan) sekaantuneet eivät voi Nokia Siemens Networksiin liittyä. Laillisuustarkastus on vasta alkamassa, enkä voi kommentoida, onko vaihdoksia jo tiedossa, Suominen sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat