Mainos

Erfurtissa keräännyttiin muistojuhlaan

Erfurtissa on tänään muistettu viikko sitten yläasteen koulussa tapahtuneen joukkosurman uhreja.

Kymmenettuhannet ihmiset ja koko Saksan johto kerääntyivät tänään Erfurtissa pidettyyn muistojuhlaan, jolla kunnioitettiin kaupungin lukiossa tapahtuneen joukkosurman uhrien muistoa.

Tasan viikko sitten lukiosta erotettu koululainen ampui 16 ihmistä koulussa.

Itäisessä Saksassa sijaitsevan Erfurtin kaupungin pääaukiolle ja lähikaduille oli kerääntynyt arviolta 100000 ihmistä. Muistojuhlaan osallistuivat myös liittokansleri Gerhard Schröder, liittopresidentti Johannes Rau ja 1500 kutsuvierasta. Kaikki koulun 750 oppilasta olivat myös paikalla.

Joukkomurha järkytti koko Saksan, ja aloitti julkisen pohdinnan siitä, kuinka nuorisoa voitaisiin suojella väkivallalta ja estää heitä käyttämästä tuliaseita.

Juhla järjestettiin täsmälleen samaan aikaan, kun viikko sitten entinen koululainen Robert Steinhäuser ampui 12 opettajaa, sihteerin, kaksi oppilasta ja yhden poliisin ennen kuin hän riisti oman henkensä.

-Meidän ei pidä sanoa, että ymmärrämme tätä tekoa. Emme voi koskaan ymmärtää sitä, Rau sanoi. -Kokonainen viikko on kulunut, mutta kauhu on yhä kansamme, hän tähdensi.

Hiljainen minuutti

Keskipäivän aikaan surujoukko hiljentyi kunnioittamaan uhrien muistoa minuutin hiljaisuudella, jonka rikkoivat vain kirkonkellot.

Poliisin mukaan Steinhäuserin perhe ei ollut paikalla. He kommentoivat eilen ensimmäisen kerran joukkomurhaa avoimessa kirjeessä. Perhe tähdensi, ettei se ollut havainnut Robertin vihaa, joka ajoi hänet veritekoon.

-Ennen tätä hulluuden tekoa olimme hyvin tavallinen perhe ja tunsimme hyvin erilaisen Robertin. Perheemme suru, tuska ja avuttomuus ovat rajattomat, todettiin kirjeessä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 3.5.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.