Mainos

Epilepsialääkkeisiin on tulossa varoitus itsemurhariskistä

Epilepsialääkkeiden pakkauksiin on tulossa teksti, jossa varoitetaan kohonneesta riskistä itsetuhoiseen käytökseen.

Euroopan lääkevirasto alkoi tutkia varoituksen tarpeellisuutta vuoden alussa. Tuolloin yhdysvaltalainen asiantuntijaryhmä julkaisi tutkimustuloksen, jonka mukaan epilepsialääkkeet voivat kaksinkertaistaa riskin itsetuhoiseen käyttäytymiseen ja ajaa potilaita jopa tekoihin.

Ryhmän mukaan kaikkien lääke-valmistajien tuotteet lisäävät itsemurhariskiä. Epilepsialääkkeitä valmistavat muun muassa Pfizer, GlaxoSmithKline sekä Johnson & Johnson.

- Tutkimuksessa vertailtiin epilepsialääkkeitä käyttäviä niihin, jotka eivät käyttäneet näitä lääkkeitä, kertoo ylilääkäri Kirsti Villikka Lääkelaitokselta.

Villikka kuuluu Euroopan lääkeviraston lääketurvatyöryhmään, jossa selvitettiin, koskeeko riski vain tiettyjä lääkkeitä vai liittyykö se kaikkiin epilepsialääkkeisiin. Nyt työryhmä on päättänyt ehdottaa varoitusta kaikkien valmistajien epilepsialääkkeisiin.

- Yksi syy tähän on se, etteivät potilaat ryhtyisi vaihtelemaan lääkkeitään sen mukaan, missä on varoitus ja missä ei. Jos lääkkeitä vaihdetaan äkkiä, se voi heikentää hoitoa, Villikka sanoo.

Lääkityksen lopettaminen vaarallisempaa

Villikan mukaan tutkimuksissa ei ole saatu täyttä varmuutta siitä, liittyykö kohonnut itsemurhariski lääkkeisiin vai itse epilepsiaan.

- Tutkitusti epilepsiapotilailla on yleensäkin enemmän masennusta, ja se itsessään altistaa itsemurha-ajatuksille. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole pystytty osoittamaan, etteivät epilepsialääkkeet lisäisi riskiä. Joissain epilepsialääkepakkauksissa varoitetaan masentuneisuuden lisääntymisestä, Villikka sanoo.

Hän korostaa, että itsetuhoriski on joka tapauksessa hyvin pieni. Suomessa lääkelaitokselle ei ole raportoitu yhtään tapausta, jossa olisi havaittu itsetuhoista käyttäytymistä epilepsialääkkeitä käyttävillä.

- Epilepsiaa sairastavien ei missään nimessä pidä lopettaa lääkitystään. Lääkityksen lopettamiseen liittyy suurempi riski kuin niiden käyttämiseen, Villikka sanoo.

Hänen mukaansa varoituksen tarkoituksena ei ole pelotella ihmisiä, vaan jakaa tietoa, jotta itsetuhoisista ajatuksista kärsivät potilaat osaisivat tunnistaa ongelman.

- Mekanismi, joka aiheuttaa kohonneen itsetuhoriskin, ei ole tiedossa. Epilepsiaa sairastavien sekä heidän omaistensa kannattaa tarkkailla mahdollisia mielialanvaihteluita ja tarvittaessa ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin, Villikka sanoo.

Lääketurvatyöryhmä kokoontuu heinäkuun lopussa päättämään varoituksen lopullisen sanamuodon sekä käyttöönoton aikataulun.

Tällä hetkellä varoitus kohonneesta itsemurhariskistä on esimerkiksi kaikissa masennuslääkkeissä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.