Mainos

Epilepsialääke voi auttaa alkoholisteja

Topiramaatti-nimisestä lääkeaineesta on ollut merkittävää hyötyä alkoholisteille.

Epilepsialääke saattaa auttaa alkoholisteja pääsemään irti riippuvuudestaan. Ruotsalaislehti Dagens Nyheter kertoo amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan topiramaatti-niminen lääkeaine vie viinanhimon. Suomessa lääkärit määräävät valmistetta epilepsian lisäksi migreenin hoitoon.

Tutkimuksessa topiramaattia saaneet joivat kahden viikon kuluttua selvästi vähemmän kuin vertailuryhmä. Heillä oli myös enemmän kokonaan viinattomia päiviä.

- Minulle se oli ihmepilleri. Olin kokeillut terapiaa, mutta se ei auttanut. Tunsin ensin oloni alavireiseksi, mutta sitten pilleri vei alkoholinhimon ja minulla ei ollut mitään tarvetta juoda. Nyt en ole juonut kahteen vuoteen, sanoo aiempaan topiramaattitutkimukseen osallistunut Tom Wolfe Virginiasta.

Kokeiltu lääke vähentää aivoissa dopamiinin erittymistä. Tämä välittäjäaine saa ihmisen kokemaan nautintoa, kun hän juo alkoholia.

- Tämä on kiinnostavaa, koska kyseessä on aivan uudentyyppinen hoito. Tutkimus osoittaa myös, että alkoholismi on sairaus, johon voi päästä käsiksi lääkkeellä, sanoo tukholmalaisen päihdeklinikan ylilääkäri Johan Franck.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.