Mainos

Epiduraalin käyttö synnytyksissä lisääntynyt rajusti

Osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että epiduraalin käyttö on jo liian liberaalia.

Epiduraalipuudutuksen käyttö on tuplaantunut kymmenessä vuodessa. Yhä useampi nainen haluaa synnyttää kivuttomasti, ja henkilökunta vastaa toiveisiin entistä paremmin. Puudutuksen saa jo lähes joka toinen synnyttäjä Suomessa, kertoo Mediuutiset.

Mediuutisten haastatteleman Naistenklinikan synnytysosaston ylilääkärin Erja Halmesmäen mukaan epiduraalia annostellaan aiempaa anteliaammin läpi synnytyksen. Puudutuksen saa jokainen sitä tahtova, jos lääketieteellistä vasta-aihetta ei ole. Epiduraali annetaan jopa aivan synnytyksen alussa, jos synnyttäjä niin haluaa.

- Sama koskee ponnistusvaihetta. Kymmenen vuotta sitten ajateltiin, että jos kohdun suu on täysin auki, ei voi enää antaa lisäannosta. Nykyään annetaan kyllä lisäannos siinäkin vaiheessa, Halmesmäki sanoo.

Osa asiantuntijoista katsoo, että epiduraalin käyttö on jo liian liberaalia. Esimerkiksi joissakin sairaaloissa on muodostunut normiksi, että epiduraalipuudutus annetaan 50-70 prosentille synnyttäjistä.

Vaikka epiduraalin suosio on lisääntynyt huimasti, ei sitä kaikkialla saa. Mediuutisten mukaan aineen käyttöaste on suurin yliopistosairaaloissa. Jumbosijaa pitävät pienet sairaalat.

Epiduraalin käyttöön liittyy myös riskejä. Etenkin liian varhain tai myöhään annettu puudutus saattaa vaikeuttaa synnytystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.