Epidemiat vaivaavat Pohjois-Amerikkaa – tämä kannattaa tietää

Pohjois-Amerikkaa vaivaa parhaillaan kolme erillistä tautiesiintymää.

Yhdysvaltojen eteläisissä osavaltioissa leviää poikkeuksellisen ärhäkkä Länsi-Niilin virus. Kanadan Quebecissä puolestaan kymmenen ihmistä on menehtynyt legioonalaistautiin heinäkuun lopun jälkeen. Yosemiten kansallispuistossa Kaliforniassa noin 10 000 ihmistä altistui viime viikolla tappavalle hantavirukselle.

Ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, mitä näistä taudeista kannattaa tietää.

Millaisia nämä taudit ovat?

Länsi-Niilin virus leviää hyttysten välityksellä, ja epidemiaa onkin Yhdysvalloissa yritetty hillitä laajoilla hyönteismyrkytyksillä. Sairastuneet saavat yleensä varsin lieviä oireita, joihin kuuluu kuumetta, päänsärkyä ja pahoinvointia. Vanhoilla ihmisillä Länsi-Niilin virus voi aiheuttaa vaarallisen aivotulehduksen.

Legioonalaistaudin saa aikaan legionella-bakteeri, joka lisääntyy seisovassa lämpimässä vedessä. Usein bakteeri leviää esimerkiksi huonosti hoidetun ilmanvaihtojärjestelmän kautta. Tauti aiheuttaa varsin vakavan keuhkokuumeen. Tyypillisimpiä oireita ovat kuume, yskä ja hengenahdistus.

Hantaviruksesta on olemassa monenlaisia muotoja. Yhdysvalloissa levinnyt HPS-virus on yksi vaarallisimmista, ja se aiheuttaa merkittävää kuolleisuutta. Virus leviää jyrsijöiden jätösten kautta. Ensimmäiset oireet ovat yleensä influenssamaisia, eli kuumetta ja päänsärkyä, mutta myöhemmässä vaiheessa sairastuneet kärsivät esimerkiksi tavallisesta flunssasta poikkeavista hengitysvaikeuksista.

Voivatko nämä taudit levitä Yhdysvalloista ja Kanadasta muihin maihin?

Mikään yllä mainituista sairauksista ei leviä ihmiseltä ihmiselle. Hantavirus on selkeästi paikallinen tauti, jota esiintyy vain osassa Yhdysvaltoja. Länsi-Niilin virusta on tavattu eteläisessä Euroopassa, mutta ei ollenkaan Pohjoismaissa. Legionella-bakteeri voi sen sijaan syntyä myös suomalaisissa vesissä, mutta mikään näistä sairauksista ei varsinaisesti voi levitä Yhdysvalloista muihin maihin.

Miten epidemia-alueille lähtevän matkailijan pitäisi ottaa taudit huomioon?

Hantavirukseen tai legioonalaistautiin matkailija ei voi varautua. Näistä kahdesta vaarallisempi hantavirus on onneksi hyvin harvinainen.

Jos lähtee alueelle, jolla esiintyy runsaasti Länsi-Niilin virusta, kannattaa hyttysenpistoilta suojautua sopivalla vaatetuksella ja hyttyskarkotteilla. Matkailijan on hyvä muistaa, että matka epidemia-alueelle aiheuttaa kotimaassa kuukauden karenssin verenluovutukseen.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja ylilääkäri Markku Kuusi.

Lue myös:

    Uusimmat