Mainos

"Epävirallisia tullimaksuja ei pidä maksaa"

Joidenkin lehtitietojen mukaan Venäjän viranomaiset perivät yleisesti rekkaliikenteeltä laittomia maksuja.

Tullin tietojen mukaan Venäjän rajanylityspaikoilla ei enää kerätä raskaalta liikenteeltä laittomia maksuja. Itäisen tullipiirin päällikkö Tommi Kivilaakso uskoo, että lehtitieto laittomista maksuista perustuu lähes vuosi sitten sattuneeseen yksittäistapaukseen. Silloin eräs kuljetusliike ilmoitti tullille joutuneensa maksamaan ylimääräistä.

Tullin pääjohtajalle Tapani Erlingille uutinen yhä kerättävistä laittomista maksuista on täysi yllätys.

- Meidän tietojemme mukaan tällaisia maksuja ei nyt kerätä. Ylipäätään sanoisin, ettei niitä pitäisi maksaa, jos kerättäisiin.

Hän muistuttaa, että kaikista asiallisista maksuista tulee aina antaa kuitti.

Joidenkin lehtitietojen mukaan Venäjän viranomaiset perivät yleisesti rekkaliikenteeltä laittomia maksuja. Niin olisi tapahtunut ainakin Svetogorskissa. Suomen tullin käsityksen mukaan kyseessä saattaa olla kuljetuksen ylipainosta langetettu maksu.

Suomen ja Venäjän tullien käytännöistä ja rajanylitysten sujuvoittamisesta on juuri valmistunut raportti. Sen pohjana ovat Erlingin ja Venäjän tullijohtajan kuukausi sitten Moskovassa käymät keskustelut.

Raportissa listataan joukko ohjeita rajanylityspaikoille. Pääpaino on tieyhteyksien parantamisella ja viranomaiskäytäntöjen selkiyttämisellä. Raja-asemien toimintaa aiotaan myös seurata tehostetusti.

- Raportissa todetaan, että esimerkiksi Vaalimaalle on tarpeellista saada raja-asemat yhdistävä lisäkaista ja Nuijamaalla leventää tietä. Me vaadimme myös, että viranomaisten määrää raja-asemilla on vähennettävä. Tietyt tarkastukset voidaan siirtää kauemmas raja-asemilta, jolloin ruuhkautuminen helpottaa. Esimerkiksi liikennemiliisi voisi tehdä työnsä vähän kauempana, selvittää Erling.

Valtaosa korjattavista asioista löytyy Venäjän puolelta, minkä venäläiset itsekin myöntävät.

Hyvää tahtoa rajaliikenteen sujuvoittamiseksi löytyy Erlingin mukaan kummaltakin puolelta, mutta pikaratkaisuja on turha odottaa. Asiat vaativat EU-tasoisia järjestelyjä, joista puhutaan joulukuussa Lapissa pidettävässä EU:n logistiikkakokouksessa. Siinä pitää päättää suuremmista periaatteellisista linjauksista ja päästä yhteisymmärrykseen keskeisistä hankkeista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.