Epävarma taloustilanne ei ole vähentänyt suomalaisten matkustusintoa

Suomalaisten matkailu on lisääntynyt muutaman viime vuoden aikana. Mikään merkki ei viittaa siihen, että matkailuinto olisi laantumaan päin.

– Nyt matkaillaan enemmän kuin muutama vuosi sitten. Hienoista kasvua on havaittavissa, kertoo yliaktuaari Mervi Härkönen Tilastokeskuksesta.

Ahkerimmin suomalaiset matkustavat tuttuun tapaan kesäisin.

– Nyt syksyllä matkailuinnostus alkaa hieman hiipua. Heinäkuun tasolla ei tietenkään enää olla, sanoo Härkönen.

Loppukesästä matkustettiin Viroon ja Ruotsiin

Lähikohteet Ruotsi ja Viro näyttävät pitävän pintansa. Myös loppukesästä monen suomalaisen ulkomaanmatka suuntautui Viroon tai Ruotsiin.

Elokuussa suomalaiset tekivät Ruotsiin ja Viroon yhteensä noin 265 000 yöpymisen sisältänyttä vapaa-ajanmatkaa ja risteilyä.

Sen sijaan pelkät risteilyt Viroon näyttäisivät vähentyneen roimasti elokuussa 2011 edellisvuoden elokuuhun verrattuna.

Kyse on kuitenkin satunnaisvaihtelusta Tilastokeskuksen matkailuaiheisessa tutkimuksessa.

– Se tietenkin vaikuttaa, ketkä ovat sattuneet vastaamaan eli millaisia ihmisiä otokseen osuu. Tällä on erityistä vaikutusta, koska tarkasteltava joukko on niin pieni, sanoo Härkönen.

Maksullisen majoituksen sisältäneet matkat kotimaassa elokuun aikana näyttäisivät myös vähentyneen noin viidenneksen viime vuoden elokuuhun verrattuna. Kotimaan maksullisen majoituksen sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja suomalaiset tekivät elokuussa 707 000.

Härkösen mukaan kuukausitason tilastoista on kuitenkin turha tehdä liikoja johtopäätöksiä.

– Todelliset muutokset matkailun osalta näkee vasta vuositasolla.

Ennakkotiedot ilmenevät Tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -tutkimuksesta. Tutkimusta varten haastateltiin syyskuussa 1 444 Suomessa asuvaa 15–74-vuotiasta henkilöä.

Lue myös:

    Uusimmat