Mainos

Epätoivoinen taistelu öljyä vastaan jatkuu

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama aikoo vierailla öljykatastrofin uhkaamilla alueilla Meksikonlahden rannoilla. Obama matkustaa paikalle huomenna.

Obaman on määrä arvioida tilanteen vakavuutta ja sitä, minkälaisiin toimiin maan hallitus ryhtyy onnettomuuden vuoksi.

Mereen vuotanut öljy on jo tavoittanut Louisianan rannikon. Onnettomuudesta saattaa tulla yksi Yhdysvaltojen historian pahimmista ympäristökatastrofeista.

- Nyt puhutaan jo todella hätkähdyttävistä luvuista. Arvioidaan, että nyt tai ainakin pian Meksikonlahteen vuotaisi päivässä viisi miljoonaa litraa öljyä aiemmin arvioidun noin miljoonan litran sijasta. Jos tämä pitää paikkansa, Meksikonlahdella kelluisi pian 30 miljoonaa öljylitraa, kertoo MTV:n kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalo.

Sinisalon mukaan öljyä on alkanut rantautua jo Lousianaan, mutta puomit hidastavat jonkin verran sen leviämistä. Tilannetta rämeiköillä on hankala vielä tietää.

- Tuuli puskee öljyä lähemmäs rannikkoa, ja täällä varaudutaan pahimpaan.

Länsi-Floridan rannikkoalueilla jatketaan lähes epätoivoiselta tuntuvaa taistelua öljykatastrofin ehkäisemiseksi. Lousianan kansalliskaarti on hälytetty apuun Meksikonlahdelta lähestyvän öljylautan vuoksi.

Sekä Alabamaan, Louisianaan että Floridan rannikkoalueille on julistettu hätätila. Paikallislehdet ovat raportoineet havainnoista öljyyn tahriutuneista linnuista.

Osa Missisippisuiston vesistöistä on suljettu katkaravustamiselta öljyn vuoksi ja laajaa kalastuskieltoa suunnitellaan.

Sää on öljyntorjuntaa vastaan

Öljyvuodon tuhoja yritetään ehkäistä muun muassa ilmavoimien kahden lentokoneen kanssa, joiden avulla on tarkoitus levittää öljyä hajottavia kemikaaleja.

Myös laivasto on tuonut paikalle mittavan joukon aluksia ja öljypuomeja levitetään yhä laajemmalle alueelle. Sää on kuitenkin öljyntorjuntaa vastaan. Tuuli painaa öljylautta suoraan kohti rannikkoa ja korkeat aallot heittävät öljyä puomien yli. Vallitsevan sään vuoksi myöskään öljyn polttaminen veden pinnalla ei ole mahdollista.

Louisianan kuvernööri onkin varoittanut, ettei öljyn ajautumista rantaan saada torjuttua öljypuomein. Hän on myös arvostellut lähteen omistavan öljy-yhtiö BP:n toimia riittämättömiksi öljyvuodon yhteydessä.

Yhdysvaltain viranomaiset ovatkin kehottaneet yhtiötä tehostamaan Meksikonlahden öljykatastrofin torjuntatoimia.

Uusista suunnitelmista vuodon tukkimiseksi ei ole tällä hetkellä mitään tietoa.

(MTV3 - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.