Mainos

Epäselvyyttä uudesta Hamas-johtajasta

Surmatun Hamas-johtajan Ahmed Yassinin seuraajasta on tänään annettu ristiriitaisia tietoja. Israel puolestaan aikoo jatkaa palestiinalaisjohtajien jahtaamista.

Hamas-lähteet ilmoittivat uutistoimisto Reutersille, että Hamasin uudeksi hengelliseksi johtajaksi on nimitetty Khaled Meshaal. Meshaal kuuluu ennestään järjestön poliittiseen johtajistoon. Siitä ei ollut selvyyttä, onko hänet valittu virkaatekeväksi vai pysyväksi johtajaksi.

Israelin turvallisuuslähteiden mukaan hän on oleskellut viime aikoina pääasiassa Syyriassa.

Yassinin valtaoikeuksia jaetaan kuitenkin kahden miehen kesken ja Gazan alueen johtajaksi valittiin Abdel-Aziz al-Rantissi. Näin kertoivat Reuters ja muiden muassa israelilainen Haaretz-lehti verkkosivuillaan. Sen sijaan uutistoimisto AFP:n mukaan Rantissi nimitettiin koko Hamasin korkeimmaksi johtajaksi.

Rantissi uhkasi heti nimitystiedon jälkeen Israelia väkivaltaisuuksilla ja varoitti erityisesti Israelin pääministeriä Ariel Sharonia. Hän kehotti muun muassa Hamasin aseellista siipeä, Ezzedine al-Qassamin prikaateja, "antamaan Israelille oppitunnin".

Hamasin perustajajäsen ja poliittinen johtaja Mohammed Shamaa kertoi aiemmin tänään, että Yassin seuraaja valitaan sisäisillä vaaleilla. Hänen mukaansa asiasta päätetään kolmen päivän suruajan päätyttyä.

Israelin aikoo jatkaa äärijohtajien jahtaamista

Israelin puolustusministeriö ja armeija ilmoittivat tänään, että palestiinalaisten äärijohtajien jahtaamista jatketaan.

Puolustusministeri Shaul Mofaz sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että Hamasin ja muiden ääriryhmien vastaiset iskut lisäävät israelilaisten turvallisuutta. Mofazin mukaan vain kova linja tuottaa tulosta.

Sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Tsahi Hanegbi kertoi, että kaikki palestiinalaiset äärijohtajat ovat "tähtäimessämme".

Armeijan asevoimien komentaja kenraali Moshe Yaalon vihjaisi erikseen, että lenkki kiristyy myös presidentti Jasser Arafatin ja Hizbollah-johtaja Hassan Nasrallahin ympärillä. Turvallisuuslähteiden mukaan armeijalla ei ole kuitenkaan suunnitelmia kummankaan surmaamisesta.

Israel varautuu kostoiskuihin Hamas-johtaja Ahmed Yassinin eilisen surmaamisen jälkeen. Maan turvallisuus- ja poliisivoimat ovat kautta maan hälytystilassa ja myös Israelin edustustojen turvajärjestelyjä on tiukennettu, kertovat maan viestimet.

Israelin armeijan radio arvioi, että myös al-Qaida-verkosto ja etelälibanonilainen Hizbollah saattavat suunnitella kostoiskuja.

(MTV3-STT-AFP--DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.