Epäselvyyttä laser-tatuointienpoistojen valvonnassa – asiakkaalla valtava vastuu

Tatuoinninpoistoon menevän asiakkaan tulisi tietää itse, kuka tatuoinninpoistoja laserlaitteella saa tehdä ja mikä laserlaite soveltuu tatuoinninpoistoon.

Hoidot asiakas maksaa yksityisellä klinikalla itse eikä lopputuloksesta usein ole ennakkoon tietoa. Toisista laserlaiteista on odotettavissa mahdollisesti pysyviä arpia.

Potilasvakuutuskeskukseen on tehty yksi vahinkoilmoitus laser-tatuoinninpoistosta. Valitus on hylätty, koska kyseessä on rubiinilaserlaitteella tehty tatuoinninpoisto ja tämän laitteen käytössä arpeutuminen on ennakoitavissa oleva seuraus. Etelä-Suomen aluehallintovirastossa on aiheesta yksi kantelu.

Mitään virallista valituskanavaa asiakkaalle asiassa ei ole. Asiaa ei ole pidetty akuuttina, koska ilmoituksia, kanteluita tai valituksia aiheesta on saatu niin vähän.

Vastuunjako on jo annettu

Päätös siitä, kuka voi tehdä tatuoinninpoistoja, on ollut voimassa jo yli seitsemän kuukautta, mutta siitä ei ole tiedotettu yksiselitteisesti kuluttajille. Viranomaisten välillä on ollut epäselvyyttä siitä, onko tatuointien poistoissa kyse lääketieteellisestä toimenpiteestä.

Sosiaali- ja terveysministeriö määritteli toimenpiteen kuitenkin viime maaliskuussa terveydenhuollon palveluksi. Lääketieteellisen koulutuksen saaneista henkilöistä laserlaitteita tatuointien poistoihin käyttävät nyt vain joko lääkärit tai sairaanhoitajat.

Aina seuraavalle luukulle

Tiedusteltaessa kenen vastuualueella terveydenhuoltohenkilöiden tekemien laser-tatuoinninpoistojen valvonta on, eri viranomaiset viittaavat usein seuraavaan viranomaiseen.

Säteilyturvakeskus neuvoo olemaan yhteydessä Valviraan hoitohenkilöiden vastuuasioita selvitettäessä. Valvira kertoo valvovansa laitteita ja vakavia tai kuolemaan johtaneita tapauksia.

Laiteviankin yhteydessä Valvira odottaa terveydenhoitopalvelun tuottajan tekevän itse ilmoituksen ongelmasta. Arpien syntyminen ei välttämättä ole ongelmatilanne, josta ilmoitettaisiin, mikäli se katsotaan normaaliksi seuraukseksi tatuoinnin poistosta.

Valvira, aluehallintovirasto vai joku aivan muu?

– Kun tapahtuu hoitovahinko, niin sitten on mahdollisuus saada korvausta potilasvahinkojärjestelmän kautta. Jos toimenpiteessä on jollakin tavalla toimittu niin, että se alittaa kokeneen terveydenhuollon ammattihenkilön osaamistason, voi myös valvovalle viranomaiselle tehdä kantelun, Valviran Arja Myllynpää sanoo.

Valviran mukaan oikea viranomainen kantelun vastaanottajaksi on aluehallintovirasto. Valvira ja Aluehallintovirasto eivät kumpikaan ole kuluttajaa varten olevia viranomaisia, vaan valvontaviranomaisia ja siksi niille voi tehdä vain ilmoituksia tai kanteluita - ei valituksia.

Avautuvatko tulvaportit?

Aluehallintovirastojen vastuulla eivät ole ennen olleet kosmeettiset toimenpiteet, koska aiemman linjauksen mukaan tällaisissa tapauksissa ei ole ollut kyse terveyden tai sairauden hoidosta. Virasto pyrkii vielä saamaan tarkennusta siihen, kuuluuko asia heidän valvottavakseen.

– Tilanne on ollut pitkään epäselvä ja on osittain edelleenkin. Jos kaikki mahdolliset terveydenhuollon ammattihenkilöiden tekemät toimenpiteet katsottaisiin sellaisiksi, joita aluehallintovirastot ja muut valvontaviranomaiset valvovat, se olisi aika iso laajennus meidän tehtäviimme. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Jenni Ahtiainen kertoo.

Kenelle sitten voi valittaa?

Silloin, kun viranomaisasiassa ei ole olemassa varsinaista valituskanavaa, ottaa kuluttajaviranomainenkin ilmoituksen vastaan. Kuluttajaviranomaiset voivat kuitenkin omassa toiminnassaan ainoastaan antaa suosituksia yrityksille siitä, miten mahdollisia virhetapauksia tulisi korvata tai korjata.

– Jos ei ole mitään sellaista toimijaa, joka terveydenhuollon alalla sellaisia valituksia käsittelee, niin silloin se on kuluttajariitalautakunta, sanoo lakimies Katri Väänänen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan on kuluttajan kannalta tärkeää, että asiasta voi hakea kantelun tekemisen lisäksi myös korvausta ja hyvitystä joltain taholta.

Korvauksia potilasvakuutuskeskuksesta?

Potilasvakuutuskeskus on tässä tapauksessa oikea taho korvausten hakemiseen, mutta on epäselvää, mikä vamma tai vaurio riittää korvausten saantiin tapauksessa, jossa viranomaiset ovat sillä kannalla, että pysyvät arvet ovat ennakoitavissa oleva seuraus toimenpiteistä.  

Jos on syytä epäillä, että laitteen käyttäjä ei osannut asiaansa tatuoinninpoistossa, ei terveydenhuoltopalveluissa ole asiaan muuta keinoa kuin itsevalvonta ja laaduntarkkailu.

Asiakas on se, jonka kannattaa pyrkiä selvittämään asia suoraan palveluntarjoajan kanssa, vaikka standardeja, joihin vedota ei aiheesta ole.

Miten asiakas löytää oikean viranomaisen?

Jos viranomaisilla on vaikeuksia määritellä, kuka asiasta vastaa, on asiakkaalle suuri haaste löytää kanava, jonka kautta ongelmatapaukset voisi ratkaista tai saada edes selville mihin asiasta pitää ilmoittaa.

Kynnys ilmoituksen tekemiseen henkilökohtaisessa kosmeettisessa asiassa kasvaa entisestään, jos ennen tatuoinninpoistoa on saanut sinänsä asianmukaisen tiedon, että operaatiosta voi syntyä arpia.

Missään ei ole kuitenkaan määritelty, minkälainen arpi on hyväksyttävä seuraus operaatiosta.

Mikä lasketaan virheeksi?

Laatuvaatimuksia ja tekijöiden sertifikaatteja tai yhtenäistä standardoitua koulutusta tekijöille ei ole. Potilasvakuutuskeskuksesta kerrotaan, että he pyytävät uuden asiantuntijalausunnon, jos sellaista tarvitaan.

– Korvattavuutta arvioitaessa tulee pohdittavaksi, olisiko aiheutunut arpi voitu välttää huolellisemmin toimien. Vai onko kenties niin, että tällaisen toimenpiteen jälkeen jää arpi eikä sen aiheutumista voida estää, korvauslakimies Saija Mäenpää Potilasvakuutuskeskuksesta kertoo.

Potilasvakuutuskeskuksesta ei voida ottaa kantaa tatuoinnin poistamisessa käytettyihin laitteisiin tai tekniikoihin.

– Näiltä osin, jos tällaista tilannetta koskeva vahinkoilmoitus tulee, pyydämme asiasta lääketieteellisen asiantuntijan arvion, Mäenpää potilasvakuutuskeskuksesta jatkaa.

Kantelusta asiakas ei hyödy itse

Aluehallintovirastossa on laser-tatuoinninpoistoista vireillä yksi kantelu. Kantelusta aluehallintovirastoon ei seuraa kantelijalle itselleen hyötyä tai korvauksia, mutta ilmoitus rekisteröityy näin viranomaisille.

– Olemme ottaneet saamamme kantelun Sosiaali- ja terveysministeriön linjauksen mukaisesti käsittelyyn, Jenni Ahtiainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Aluehallintovirasto voi pyytää asiassa selvitystä ja tarvittaessa ohjata tahoa korjaamaan menettelyään.

Lue myös:

    Uusimmat