Mainos

Epäselvyyttä Dudajevin kohtalosta

Korkea-arvoinen venäläisvirkailija kiisti tänään tiedot, joiden mukaan Dudajev on yhä elossa. -Voin todeta sadan prosentin varmuudella, että Dzhohar Dudajev ei ole elossa, kertoi Venäjän Tshetshenia -komission sihteeri Sergei Stepashin.

Dudajevin on kerrottu saaneen surmansa venäläisten raketti-iskussa huhtikuussa. Toimittajat eivät ole kuitenkaan nähneet sen paremmin hänen ruumistaan kuin hautaansakaan. Venäjän tiedustelulaitoksen FST:n edustaja sanoi kuitenkin tänään, että FST ei ole koskaan väittänyt pystyvänsä todistamaan Dudajevin kuolleen.

Dudajevin kerrottiin saaneen surmansa venäläisten rakettihyökkäyksessä Tshetsheniassa 20. maaliskuuta. Raketti pystyi eräiden tietojen mukaan ohjautumaan kohteeseensa Dudajevin käyttämän satelliittipuhelimen avulla. Dudajevin hautapaikkaa ei tiedetä, ja monet tshetsheenit ovat koko ajan vakuuttaneet, ettei hän ole kuollut.

Myös Radujevin kerrottiin saaneen surmansa maaliskuussa, mutta omien sanojensa mukaan hän ainoastaan haavoittui tuolloin venäläisen sala-ampujan luodista. Radujevin tunteneet toimittajat kertoivat voivansa vahvistaa hänen henkilöytensä, vaikkakin hänen kasvonsa olivat tuskin tunnistettavissa. Tshetsheenikomentajan mukaan plastiikkakirurgi oli Saksassa muuttanut hänen kasvojaan sen jälkeen kun sala-ampujan luoti vahingoitti niitä.

Sergei Stepashin sanoi kuitenkin uutistoimisto Itar-Tassille, ettei hän pysty televisiokuvan perusteella sanomaan, oliko kyseinen henkilö todella Radujev. Radujevin - tai hänenä esiintyvän henkilön - mukaan Dudajev on määrännyt täysimittaisen sodan Venäjää vastaan kostoksi Dudajevia vastaan tehdystä murhayrityksestä.
-Minä toteutan häneltä saamani määräyksen hinnalla millä hyvänsä. Venäjä tulee vielä maksamaan hyökkäyksestään, hän sanoi.

Radujevin johtama tshetsheeniryhmä otti satoja panttivankeja etelävenäläisessä Kizlyarin kaupungissa tammikuussa ja pakeni myöhemmin Pervomaiskojen kylään. Radujevin ilmestyminen nosti esiin uuden Moskovaan kohdistuvan uhkan riippumatta siitä, onko Dudajev elossa. Dudajev kiisti uuden tshetsheenijohtajan Zelimhan Jandarbijevin auktoriteettiaseman ja uhkasi sissiryhmien aloittavan uudet hyökkäykset eri puolilla Venäjää.

Tshetshenia-komission sihteerin Sergei Stepashinin mukaan Radujev ja toinen tshetsheenikomentaja Shamil Basajev ovat terroristeja ja tshetsheenijohdon ulottumattomissa. Hänen mukaansa "Radujevin ja Basajevin kysymys" on yksi vakavimpia pulmia koko rauhanprosessissa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.