Epäselvyys Musharrafin aikeista jatkuu Pakistanissa

Afganistanin vastaisen rajan heimoalueilla turvallisuustilanne on heikentynyt nopeasti. Musharraf on kutsunut tärkeimmät neuvonantajansa koolle.

Pakistanin presidentin Pervez Musharrafin edustaja kiisti on kiistänyt huhut, joiden mukaan presidentti aikoi julistaa julistaa maahan hätätilan. Epäselväksi kuitenkin jäi, oliko Musharraf edes harkinnut asiaa vai ei.

Presidentin edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille, ettei hätätilan julistamisesta ollut keskusteltu missään vaiheessa. Edustajan mukaan maan johto oli ymmällään siitä, mistä paikalliseen mediaan levinnyt huhu oli saanut alkunsa. Paikalliset televisiokanavat kertoivat hätätilan julistamisesta keskiviikkoiltana, ja torstaina se oli noussut myös sanomalehtien ykkösuutiseksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan taas Musharraf oli kutsunut aamulla koolle tärkeimpiä poliittisia neuvonantajiaan neuvotellakseen hätätilan julistamisesta. Toimenpidettä harkittiin maata uhkaavien sisäisten ja ulkoisten uhkien vuoksi, kertoi apulaisviestintäministeri Tariq Aseem.

Väkivaltaisuudet kiihtyneet

Aseemin tulkittiin viittaavan erityisesti maan pohjoisosassa kiihtyneisiin väkivaltaisuuksiin. Turvallisuustilanne heimoalueilla maan pohjoisosassa Afganistanin vastaisen rajan tuntumassa on heikentynyt nopeasti viimekuisen Punaisen moskeijan piirityksen jälkeen.

Päiviä kestäneessä piirityksessä ja sen päättäneessä armeijan rynnäkössä sai surmansa satakunta ihmistä. Suurin osa heistä oli moskeijaan linnoittautuneita radikaaliopiskelijoita, joista monet olivat kotoisin Pohjois-Afganistanista.

Presidentti Musharraf on myös viime viikkoina kärsinyt lukuisia sisäpoliittisia takaiskuja. Oppositio on pelännyt Musharrafin turvautuvan hätätilan julistamiseen lykätäkseen vuoden loppuun kaavailtuja parlamenttivaaleja.

Levottomien heimoalueiden tilannetta käsitellään terrorisminvastaisessa kokouksessa Afganistanissa, johon Musharraf yllättäen perui osallistumisensa keskiviikkona. Maata edustaa tapaamisessa pääministeri Shaukat Aziz.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat