Mainos

Epäselvyydet jatkuvat Kosossa

Sotilasliitto Naton Euroopan-joukkojen komentaja Wesley Clark sanoin tänään, että sotilasliiton joukkojen levittäytyminen Kosovoon sujuu täysin suunnitelmien mukaan siitä huolimatta, että venäläiset ottivat haltuunsa alunperin tukikohdaksi suunnitellun Pristinan lentokentän.

-Etenemme täysin suunnitellusti. Mitään kaavailuja ei ole muutettu tämän kummallisen välikohtauksen takia, Clark vakuutti. Clarkin mukaan kysymys lentokentän hallinnasta on poliittinen, joten se on ratkaistava poliittisesti.

-Lentokenttä ei ole meille sotilaallisesti tärkeä. Sitä ei koskaan edes suunniteltu Kfor-joukkojen pääpaikaksi, Clark jatkoi.

Naton virkamiesten mukaan sotilasliitto alkoi tänään etsiä Kosovon pääkaupungin Pristinan lähistöltä uutta paikkaa rauhanturvajoukkojensa tukikohdaksi. Venäläisjoukot estivät tänään brittiläisten ja ranskalaisten rauhanturvaajien pääsyn kentälle. Naton Kosovossa olevien rauhanturvajoukkojen komentaja kenraali Mike Jackson yritti viime yönä selvittää venäläisjoukkojen komentajan kanssa kiistaa lentokentän hallinnasta. Useiden tuntien neuvottelujen jälkeen korkea-arvoiset brittiupseerit näyttivät jättävän suurimman osan lentokenttää venäläisten haltuun. Noin 200 venäläistä rauhanturvaajaa saapui yllättäen Pristinaan lauantaina aamuyöllä useita tunteja ennen Naton johtamia joukkoja. Venäläiset leiriytyivät kaupungin läheiselle lentokentälle, jonne Nato oli aikonut pystyttää rauhanturvajoukkojen komentokeskuksen ja jonne oli määrä sijoittaa myös YK:n pakolaisjärjestön päämaja.

Nato-joukkoja jo 10 000

Nato on jatkanut tänään rauhanturvaajien siirtämistä Kosovoon. Everstiluutnantti Tore Idsoen mukaan Kosovossa olevien Nato-sotilaiden määrä noussut jo kymmeneentuhanteen, kun saksalaisjoukot ylittivät Kosovon ja Albanian välisen rajan. Saksalaisten tavoitteena on avata läntinen reitti Kosovoon palaaville albaanipakolaisille. Idsoe sanoi, että rauhanturvaajien ensimmäinen tehtävä Kosovossa, serbien jättämien miinojen raivaus, sujuu hyvin ja päätiet alkavat jo olla turvallisia.

Tänään Kosovoon saapui myös yhdysvaltalainen kenraali John Craddock, joka komentaa amerikkalaisia Kfor-joukkoihin osallistuvia rauhanturvaajia. Noin 1500 amerikkalaissotilaan odotettiin saapuvan Kosovoon vielä päivän aikana. Uutistoimisto RIA kertoi tänään, että myös Venäjä valmistautuisi lähettämään Kosovoon lisää joukkoja. RIA:n mukaan Bosniassa olevia venäläisiä rauhanturvaajia on valmiina siirtymään Kosovon rajan yli. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov on kuitenkin luvannut, ettei Venäjä lähetä Kosovoon lisää joukkoja neuvottelematta siitä ensin länsimaiden kanssa.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.