Mainos

Epäselvät konkurssit tarkempaan syyniin

Valtio ottaa selvitettäväkseen osan epäselvistä konkursseista ensi syyskuusta alkaen. Uuteen konkurssilakiin kuuluva julkisselvitys lisää myös rikospoliisin töitä.

Puolet konkursseista raukeaa varojen puutteeseen. Niistä suuri osa kätkee väärinkäytöksiä, jotka jäävät selvittämättä.

Uusi konkurssilaki antaa konkurssiasiamiehelle oikeuden kaivaa epäilyttäviä tapauksia tarkempaan syyniin.

- Tähän valikoidaan tietty osa näitä vähävaraisia konkurssipesiä, joihin liittyy olettama tällaisista väärinkäytöksistä. En tiedä löytyykö niitä enemmän, mutta joka tapauksessa ne selvitetään tarkemmin, konkurssiasiamiehen toimisto päällikkö Eeva Arko-Koski kertoo.

Julkisselvityksen kulut maksaa valtio. Arko-Kosken mukaan selvityksiin tarvitaan ensi vuonna puoli miljoonaa euroa.

Rikospoliisi on uuteen lakiin tyytyväinen:

- No se on aivan selvää että silloin kun saadaan yhteiskunnan varoilla penkoa ja käydä läpi näitä konkurssipesiä että mitä on todellisuudessa tapahtunut, se vaatii poliisilta lisää tutkintaresursseja. tulee paljastumaan lisää väärinkäytöksiä, rikosylikonstaapeli Henrik Holmedahl Espoon poliisilaitokselta kertoo.

Uusi laki pyrkii tekemään pesänhoitajan palkkiosta läpinäkyvämmän ja ennakoitavamman. Isoissa konkursseissa velkojat ovat moittineet palkkioita liian suuriksi.

- Se, että pesänhoitajalle tulee uudessa laissa paljon uusia tehtäviä, muun muassa tuomioistuimelta, niin todennäköisesti palkkiot eivät kuitenkaan alene, asianajaja Pauliina Tenhunen Castrén & Snellmanilta uskoo..

Pankkien kuluja uusi laki lisää. Jatkossa pesänhoitaja saa nimittäin osan palkkiostaan pankilla olevan pantin myyntihinnasta.

Pankki ei myöskään saa enää ottaa konkurssiyrittäjän maksutililtä rahoja velkojen peitoksi.

(MTV3)

(Talousuutiset 04.06.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.