Epäselvä alkoholilaki tuskastuttaa – "Anniskeluelinkeino kokonaan pois festivaaleilta?"

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastossa Valvirassa kaivataan keskustelua siitä, millaisissa tilaisuuksissa alkoholia saa tulevaisuudessa nauttia.

Alkoholihallinnon ohjauksen ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvirasta huomauttaa, että keskustelu on hyvä käydä lain uudistamisen yhteydessä.

– Halutaanko anniskeluelinkeino poistaa kokonaan festivaaleilta? Halutaanko vapauttaa omien juomien nauttiminen festivaaleilla läpi valtakunnan? Eli halutaanko tässä maassa mennä siihen, että haetaan esimerkiksi Tallinnasta matkustajatuontina juomat ja mennään niitä vapaasti nauttimaan festivaalialueelle ilman, että siellä on minkäänlaista valvontaa esimerkiksi alaikäisten tai selvästi päihtyneiden tai järjestyshäiriöiden osalta.

Alkoholilaki piti uudistaa tällä hallituskaudella, mutta päivitetystä hallitusohjelmasta uudistus tippui pois.

– Olisimme toivoneet, että nykyisen hallituksen aikana olisi saatu jo hyväksyttyä uusi alkoholilaki. Meillä on aika paljon siellä pykäliä ja säädöksiä, jotka juontuvat jopa väkijuomalaista, joka on vuonna 1932 Suomeen säädetty, Kunnas harmittelee.

Esimerkkinä 1930-luvun laista juontuvasta säädöksestä Kunnas mainitsee annossääntelyn, joka sallii vain yhden annoksen antamisen asiakkaalle kerrallaan. Vanhentuneisiin säädöksiin puuttumista on toivottu alkoholihallinnossa Kunnaksen mukaan jo vuosia. 

Myös Poliisihallituksen puolella on toivottu alkoholilain päivittämistä. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoi viime kesänä toivovansa, että lakiuudistuksen yhteydessä pohditaan alkoholin piknik-nauttimisen mahdollisuutta festivaaleilla.

– Oma näkemykseni on se, että toivottavasti sosiaali- ja terveysministeriö valmistellessaan lain kokonaisuudistusta pohtisi asian uudestaan ja miettisi, onko säännös järkevä ja voisiko siinä olla joustavuutta, Paatero sanoi STT:lle viime elokuussa.

Poliisitarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta puolestaan toivoo, että jos käytäntöjä muutetaan, säännöistä tehdään poliisin kannalta yksinkertaisia.

– Että poliisi ei joutuisi puun ja kuoren väliin eli yksittäistapauksittain aina katsomaan, mihin tilaisuuteen voidaan myöntää tällainen piknik-nauttimisen mahdollisuus ja mihin ei. 

Lue myös:

    Uusimmat