Epäpätevät sosiaalihuollon työntekijät poistuvat sosiaali-toimesta

Sosiaalityön pätevyysvaatimukset kiristyvät elokuun alusta lähtien. Uuden lain mukaan sosiaalityöntekijällä on oltava alan ylempi korkeakoulututkinto. Laki määrittelee myös tehtävät, joissa ammattikorkeakouluista valmistuneet sosionomit ovat päteviä. Uudistuksella pyritään parantamaan asiakkaan oikeusturvaa.

Syntymästään asti liikuntakyvytön Anton ei selviä arjestaan yksin. Anton on kuitenkin tyytyväinen saamaansa apuun. Sosiaaliasiamiehet saavat kuitenkin paljon valituksia siitä, etteivät palvelupäätökset ole oikeudenmukaisia.

Sosiaaliasiamies Lilli Autti Helsingin kaupungin sosiaalivirastosta.

- Ehkä eniten otetaan yhteyttä toimeentulotuesta koska raha liittyy elämään ja se on joka päivä läsnä niin siitä halutaan kysyä aina paljon.

Neljäsosa sosiaalihuollon päätöksentekijöistä on epäpäteviä tehtäviinsä. Suomessa on jopa kuntia, joissa ei työskentele yhtään pätevää sosiaalityöntekijää, eräänkin kunnan sosiaalihuoltoa johtaa palopäällikkö oman toimensa ohella.

Nyt tilanne korjataan lailla. Sosiaalityöntekijältä, joka on päätösten tekijä, vaaditaan korkeakoulututkinto, jossa pääaineena on sosiaalityö. Sosionomin ammattikorkeakoulututkinto vaaditaan taas henkilöiltä, jotka tekevät työtään kentällä, lähellä asiakasta. Talentum ry:n puheenjohtaja Eila Malmström:

- Se lähtee asiakkaan tarpeesta että katsotaan että asiakas saa oikeaa kohtelua ja hänen oikeusturvansa on taattu.

- Eikö se tähän mennessä sitten ole ollut?

- Aika heikosti.

Käytännössä kunnat ovat valtavan haasteen edessä, pätevistä tekijöistä kun on huutava pula.

Lain vaikutukset näkynevätkin viiveellä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat