Mainos

Epämääräiset tekstiviestit tulivat Saksasta

Pääsiäisen aikana tuhansien suomalaisten matkapuhelimiin tulleet häirikkötekstiviestit ovat peräisin Saksasta.

Pääsiäisen aikana matkapuhelimiin tulleet tekstiviestit ovat peräisin Saksasta, kertoo viestintäverkkoasiantuntija Ari Karppanen Viestintävirastosta. Hänen mukaansa aiemmin keväällä matkapuhelimiin lähetettiin täysin samansisältöisiä viestejä kahteen eri otteeseen. Myös silloin viestit tulivat ulkomailta.

Poliisi ja matkapuhelinoperaattorit ovat saaneet tuhansia ilmoituksia epämääräisistä tekstiviesteistä. Viesteissä kerrotaan vastaanottajaan ihastuneesta henkilöstä ja pyydetään soittamaan 0700-alkuiseen numeroon. Esimerkiksi Helsingissä ilmoituksia on tehty niin paljon, että poliisin päivystysnumerot ja rikosilmoitusten vastaanottopisteiden puhelinlinjat ovat tukkeutuneet. Ruuhkan takia Helsingin poliisi toivoo, että tekstiviesteistä ei enää tehtäisi ilmoituksia. Oulussa sen sijaan ilmoituksia epäilyttävistä tekstiviesteistä putkahtelee poliisille enää harvakseltaan.

Tekstiviestit häiritsivät matkapuhelimen käyttäjiä koko pääsiäisen eri puolilla maata. Viestin lähettäjän ensimmäinen numero suljettiin nopeasti, mutta lähettäjä otti saman tien toisen numeron käyttöönsä. Sitä ei tiettävästi vielä tänään ollut suljettu.

-Numero voidaan sulkea kahta kautta. Kun 0700-numero suljetaan, ihmiset eivät pääse soittamaan numeroon eikä heille siten tule myöskään laskua. Toinen suunta on estää tekstiviestien tuleminen puhelimiin, Karppanen selvittää.

Epäilyttävissä tekstiviesteissä on esiintynyt useita eri 0700-alkuisia numeroita, joita on hankittu käyttöön suomalaisilta eri operaattoreilta. Vaikka itse tekstiviestit on lähetetty ulkomailta, voi viesteissä esiintyneiden palvelunumeroiden takana olla suomalaisia tahoja.

Esimerkiksi Song Networks kertoo, että sen kanssa sopimuksen epäilyksen alaisesta 0700-numerosta oli tehnyt suomalainen kaupparekisteriin merkitty yritys. Songin mukaan ensimmäiset valitukset kyseisestä numeroista tulivat perjantaina ja numero suljettiin viranomaisten pyynnöstä lauantaina.

Kirjattu petoksina

Poliisin mukaan tekstiviestit on syytä poistaa heti eikä niihin pidä missään nimessä vastata. Aihetta rikosilmoituksen tekemiseen on vain siinä tapauksessa, että viesteihin on vastattu ja soitosta on tullut lasku.

-Muutamat kansalaiset ovat tehneet rikosilmoituksen asiasta. Käytännössä ilmoitukset on kirjattu petoksena tai petoksen yrityksenä, apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta Oulun poliisista kertoo.

Karnarannan mielestä tekstiviestien epäaitous paljastui jo siinä, että Oulun seudulla yksi perhe sai samanaikaisesti neljään eri liittymään saman tekstiviestin.

-Tokkopa joku olisi heihin kaikkiin ihastunut yhtä aikaa. Kyseisellä perheellä on Karnarannan mukaan ollut peräkkäisin numeroin olevat teleliittymät. Apulaispoliisipäällikkö epäileekin, että viestejä on lähetetty massalähetyksenä.

-Lähettäjä on laittanut jonkun operaattorin numerosarjoja peräkkäin. Jotkut niistä ovat menneet perille, jotkut ovat hävinneet taivaan tuuliin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.