Mainos

Epäilyttäviä kirjeitä löydetty ympäri Suomea

Valkoista jauhetta sisältäviä kirjeitä on löydetty Helsingistä, Lappeenrannasta ja Tampereelta. Yksi Helsingistä löytyneistä kirjeistä ja Lappeenrannan kirje ovat jo osoittautuneet tutkimuksissa vaarattomiksi. Muita kirjeitä tutkitaan edelleen.

Helsingistä, Tampereelta ja Lappeenrannasta löydettiin tänään epäilyttäviä kirje

Epäilyttäviä kirjelähetyksiä on löydetty tänään eri puolilta Helsinkiä sekä Lappeenrannasta ja Tampereelta.
Helsingin poliisin mukaan jauhe-eriä löydettiin MTV3:sta, viestintäkonserni Elisasta, Malmin poliisilaitokselta, Kluuvi-kauppakeskuksesta ja Engelin aukiolta. Tutkimuksissa Engelinaukiolta löydetty jauhepussi on kuitenkin osoittaututunut vaarattomaksi. Jauhe paljastui juoksijoiden reitinmerkkinä käyttämäksi vehnäjauhoksi.

MTV3:lle aamupostin mukana saapunut kirje sisälsi epäilyttävän paperilapun ja valkoista jauhetta. Kirjeen avasi postituksen työntekijä. Postitushuone evakuoitiin poliisin tutkimuksia varten. Jauheesta on otettu näytteet, joiden tutkinta on vielä kesken.

Aluksi kerrottiin, että Helsingin World Trade Centeristä olisi löytynyt myös epäilyttävä kirje. Poliisi kertoi, että WTC:stä ei ole kuitenkaan löytynyt kirjettä.

Helsingistä löytyneiden epäilyttävien kirjeiden viranomaistutkinnassa ei ole toistaiseksi löydetty mitään viitettä terrorismiin tai ulkomaisiin yhteyksiin, kertoi tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Kari Tolvanen myöhään illalla.
Myös muualta maasta on löydetty epäilyttäviä kirjelähetyksiä. Lappeenrannan Lönnrotin koulun opettaja sai epäilyttävän kirjeen työpaikalleen aamulla. Opettaja vei kirjeen avaamattomana poliisilaitokselle, sillä se oli lähetetty sellaisesta Euroopan maasta, johon opettajalla ei ole yhteyksiä. Poliisin mukaan kirjelähetys ei kuitenkaan sisältänyt mitään poikkeuksellista.

Tampereen poliisille on toimitettu kaksi epäilyttävää kirjettä viikonvaihteessa. Kumpikin kirje on lähetetty Yhdysvalloista. Vastaanottajat ovat yksityishenkilöitä. Kirjeiden lähettäjät oli merkitty kirjekuoriin, mutta ne eivät olleet vastaanottajille tuttuja.

Ylikonstaapeli Risto Rasinen Tampereen poliisilaitokselta kertoi, että päällisin puolin tarkasteltuna ei näytä siltä, että kirjeiden sisällä olisi jauhetta.

Kaikki kirjeet, joista tutkinnan iltaan mennessä oli löydetty jauhetta tai pulveria, oli lähetetty kotimaasta. Tutkimatta on kuitenkin edelleen useita kirjelähetyksiä, joukossa myös ulkomailta lähetettyjä kirjeitä, jotka avataan ja tutkitaan myöhemmin. Poliisille lähetettiin edelleen illan aikana eri yritysten ja laitosten saamana postina toistakymmentä epäilyttävää pakettia.

Tähänastisissa tutkimuksissa on paljastunut, että MTV3:n kirje oli postitettu Helsingistä. Kauppakeskus Kluuvista löydetty jauhekirje oli viety sinne eikä postitettu.

Poliisi kehottaa ihmisiä rauhallisuuteen. Viranomaisten mukaan tilanteessa ei ole aihetta huoleen.

Sisäministeri Ville Itälän mielestä kyse on todennäköisesti ilkivallasta

Itälä muistuttaa, että jokaiseen tapaukseen suhtaudutaan vakavasti. Kaikki näytteet tutkitaan Eläinlääkintä ja elintarvikelaitos Eelassa. Kunkin näytteen tutkimiseen kuluu vähintään vuorokausi.

-Mutta nyt ei todellakaan ole syytä paniikkiin ja hysteriaan, Itälä korosti.

Itälän mukaan viranomaisten uhka-analyysi on edelleen sama kuin ennen. Uhka Suomessa on edelleen hyvin vähäinen. Valmiuksia tietenkin täytyy kuitenkin pitää edelleen yllä, ja tapaukset tutkitaan pahimman vaihtoehdon mukaisesti.

-Nyt on syytä korostaa kansalaisille, että nyt ei ole todellakaan leikinteon aika. Nämä asiat ovat vakavia, totesi ministeri Itälä.

Itälä kiitti, että viranomaisten yhteistyö on sujunut erittäin hyvin.

Itälän näkemyksen mukaan kirjeissä kyse on mitä todennäköisimmin ilkivallasta. Itälä muistutti, että päivän tapauksista yksi on jo osoittautunut pilaksi eikä pernaruttobakteereiksi. Hän pahoitteli, että samanlaista "villitystä" on ympäri maailmaa.

Kymmenen uutisissa (16.10.2001)

Kansalaisvastuuta kaivataan

Myös Helsingin apulaispoliisipäällikkö Tapio Huttunen korosti, että mihinkään leikintekoon ei ole syytä, koska poliisin resurssit ovat aika tavalla kiinni. Hän kehottikin ihmisiä miettimään kansalaisvastuuta.

Ylijohtaja Tuula Honkanen-Buzalski Eelasta kertoi Eelan nostaneen valmiutta tutkia näytteitä. Koska toistaiseksi ei tiedetä, mitä esiin tulleet näytteet sisältävät, tavanomaisia tutkimusmenetelmiä on jouduttu muuttamaan.

Tutkimukset saattavat myös kestää hieman tavallista kauemmin. Aikaa kuluu vähintään yksi vuorokausi.

Honkanen-Buzalski korosti, että jokainen näyte joudutaan käsittelemään niin kuin siinä olisi tautivaarallista bakteeria. Siksi tilanne on erittäin koetteleva laboratoriolle. Täysi valmius tutkimusten tekemiselle on kuitenkin olemassa.

(Kymmenen uutiset 16.10.2001)

Helsingin rikospoliisi pitää jauhekirjeitä ilkivaltana ja sairaana pilana. Osoitusta muusta ei ole vielä saatu, sanoo väkivaltatoimiston päällikkö Kari Tolvanen.

Kymmenen uutisissa (16.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.