Mainos

Epäilyt saattelevat sunnuntaikaupan vapauttamista

Kaupat voivat pian pitää ovensa avoinna sunnuntaisin läpi vuoden. Ja pienet kaupat ilman mitään rajoituksia vaikka läpi vuorokauden.

Eduskunta hyväksyy lainmuutokset lähiviikkoina. Päätöksentekoa varjostaa epäily siitä, mitä kaikkia vaikutuksia uusilla aukioloajoilla saattaa olla. Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta kirjasi monia huolia omaan lausuntoonsa, jossa se on on arvioinut ehdotettujen muutosten seurauksia.

Kun jatkossa myös suuret kaupat voivat olla auki sunnuntaisin läpi vuoden, voi se valiokunnan mielestä viedä asiakkaita lähikaupoilta ja siten heikentää niiden kannattavuutta. Huoli tunnetaan erityisesti maaseudulla.

Siellä taas, missä ihmisiä asuu lähellä kauppoja, saattaa niiden pitkä aukiolo iltaisin ja viikonloppuisin aiheuttaa melu- ja muita haittoja. Asukkaiden viihtyminen ja turvallisuudentunne voivat olla koetuksella.

Yötyö ja yksintyöskentely tulevat todennäköisesti lisääntymään. Riski joutua väkivallan uhriksi kasvaa. Valiokunta onkin ehdottanut, että yksin kaupassa työtä tekevällä pitäisi olla henkilökohtainen hälytyslaite, jolla vartijan saisi kutsuttua paikalle.

Jos kaupan aukiolot painottuvat enemmän iltoihin ja viikonloppuihin, arvioidaan se lisäävän lasten päivähoidon tarvetta iltaisin ja myös ympäri vuorokauden. Se taas lisää päivähoidon kustannuksia.

Yhdeksi ongelmaksi on noussut partureiden ja kampaamoiden tilanne. Lakiesitys vapauttaisi ne kaikesta aukiolon säätelystä. Alan oma Suomen hiusyrittäjät -järjestö on pelännyt, että muutos tuo ongelmia pienille yrityksille. Suuret pakottavat nekin laajentamaan aukioloaikojaan.

Jos parturi- ja kampaamoliikkeet jäävät lain ulkopuolelle, niitä ei koske kauppakeskusten vähittäisliikkeille tuleva oikeus pitää ovensa suljettuna ainakin yhtenä päivänä viikossa. Kauppakeskukset voivat jatkossakin määrätä niiden aukioloajoista.

Ostosmatkailijoita lisää Venäjältä

Aukiolomuutosten vaikutuksia kaupan alan työllisyyteen on valiokunnan mielestä vaikea arvioida. Päivittäistavarakauppa on itse arvioinut, että kaupalle tulee entistä paremmat mahdollisuudet tarjota säännöllistä ja kokoaikaista työtä. Siellä kaksi kolmesta on nyt osa-aikaisia.

Suurten liikkeiden ympärivuotisen sunnuntaiaukiolon odotetaan tuovan Venäjältä lisää matkailijoita, jotka myös yöpyvät Suomessa.

Katso Anne Forssènin juttu

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.