Epäilijä ei onnistu – näin muutat elämäsi

– Olemme kärsimättömiä ja laiskoja tekemään tavoitteidemme eteen oikeasti töitä. Kun esimerkiksi osa aloittaa kuntoilun tammikuun alussa, on se jo lopetettu helmikuussa, life coach Outi Tukkila kertoo. Kuulostaako tutulta? Näin teet pysyvän muutoksen elämässäsi, oli kyse sitten kilojen karistamisesta tai uuden työpaikan löytämisestä.

Uuden vuoden alku on elämänmuutosten aikaa. Totuus on kuitenkin se, että pelkäämme muutosta ja joudumme jättämään mukavuusalueemme saadaksemme sellaisen aikaan. Oli kyse sitten vaivaavista ylimääräisistä kiloista tai liikunnan ilon löytämisestä uudelleen, onnistuneen muutoksen asiantuntijat,MB-Master Life Coach -tutkinnon suorittanut Outi Tukkila ja elämäntaidonvalmentaja Maaretta Tukiainen ovat sitä mieltä, että koko muutos pitää aloittaa pohtimalla, mitä oikeasti haluaa.

– Haluamme jotain, mutta mitä? Miten me pääsemme asettamiimme tavoitteisiin? Oma tavoite pitää visualisoida, jotta pääsee pohtimaan, haluaako sitä oikeasti. Näin matka tavoitetta kohti konkretisoituu, eikä ole vain ilmassa oleva "mä haluan ton" -tyylinen heitto, Tukkila tokaisee.

Millä asenteella suhtaudut muutokseen?

– Monesti asia, jota ihminen on aina halunnut, edustaakin jotain aivan toista asiaa elämässä. Esimerkiksi miehen himoitsema urheiluauto voi edustaa sitä, että hän haluaa tyttöystävän sinne etupenkille. Myös laihduttamisessa on usein tämä: luulemme, että hoikempina olemme parempia, kauniimpia – ja saamme helpommin miehiä, Tukkila jatkaa.

Tukiaisen mukaan elämänmuutokseen kannattaakin suhtautua polkuna.

– Kärsivällisesti ja askel kerrallaan, hän tiivistää.

Niin Tukkila kuin Tukiainenkin ovat yhtä mieltä siitä, että ajatusten voima kannattaa tiedostaa sen lisäksi, että selvittää, mitä oikeasti haluaa. Määränpään saavuttamiseen kannattaa varata aikaa.

– Se, mitä ajattelet, kasvaa. Kannattaa siis kiinnittää huomio siihen, mitä ajattelee. Ajatukset luovat tulevaisuutemme, Tukiainen selittää.

Tänään minä onnistun!

Onnistujan ratkaiseva asenne

Tukkila tunnustaa, että ihmisiä, jotka pääsevät tavoitteisiinsa tai onnistuvat muuttamaan elämäänsä, on valitettavasti vähän.

– Olemme kärsimättömiä ja laiskoja tekemään tavoitteidemme eteen oikeasti töitä. Kun esimerkiksi osa aloittaa kuntoilun tammikuun alussa, on se jo lopetettu helmikuussa.

Outi Tukkilan muistilista onnistujalle:

1. Pitkäjänteisyys.

2. Tee oikeita asioita.

3. Ei liian suuria tai pieniä askeleita.

4. Pidä tavoite koko ajan horisontissa.

5. Selkeytä tavoitteet.

6. Älä luovuta.

– Asenne on tärkein ratkaiseva tekijä siinä, saako elämältä sitä, mitä haluaa, Tukkila toteaa.

Maaretta Tukiaisen ohjeet elämänmuutokseen:

1. Itsetuntemuksen syventäminen. Kun tietää, kuka pohjimmiltaan on ja mistä nauttii, on tavoitteiden kirkastaminenkin helpompaa.

2. Omien arvojen selvittäminen. Omien arvojen vastaisten tavoitteiden saavuttaminen on tuomittu epäonnistumaan, koska se ei tee onnelliseksi.

3. Lähtötilanteen selkeä kartoitus, tavoitteen visualisointi sekä konkreettisen toimintasuunnitelman laatiminen.

4. Tuen, palautteen ja välietappeihin pääsemisen palkitseminen.

Jos epäilee, epäonnistuu

Miten epäonnistumiseen tai polulta eksymiseen pitäisi sitten suhtautua?

– Olemme helposti pienen vastoinkäymisen edessä luovuttamassa. Vastoinkäymisistä ei sisuunnuta, oteta opiksi ja mennä eteenpäin, vaan jäädään märehtimään. Teemme siitä jopa kollektiivisen asian. Soitamme kaverillemme, että kuinka huonosti asiamme ovat, ja kaverikin voivottelee mukana. Kaiken tämä energian voisi laittaa siihen, että pohtisimme, miten onnistumme seuraavalla kerralla. Sitä me tarvitsemme. Vastoinkäymisiltä me emme voi välttyä, se on varmaa, Tukkila sanoo.

– Olen itse laihduttanut ja tiedän, mitä se vaatii. Elämäntapojen muuttaminen on todella vaikeaa, eikä sitä voi tehdä, jos mieli ei ole mukana.

Tukkila palaa jälleen kerran siihen, että jos epäilee, ei voi onnistua.

– Ihmiset, jotka valittavat aina kurjuuttaan, saavat sitä lisää jatkuvasti. Jos uskomme hyvään, saamme hyvää.

Koko elämä on yrittämistä ja erehtymistä

Maaretta Tukiainen uskoo, että suurimpia sudenkuoppia onnistumisessa on useita: ensin ennakkovalmistelu mättää, eli ei tiedetä, mitä oikeasti halutaan. Muutokseen vievän polun aikana ei haeta tukea ja apua. Ei osata asettaa välitavoitteita, eikä pilkkoa kokonaisuutta hallittavankokoisiin osiin. Itsekuri lopahtaa, kun ensimmäinen tavoite on saavutettu, ja sitten palataankin takaisin vanhoihin tapoihin.

– Kannattaa kuitenkin ajatella niin, että itse asiassa koko elämä on yrittämistä ja erehtymistä. Jokaisesta virheestä voi oppia, jos vain asennoituu niin. Yleensä, kun mokansa jakaa, saa osakseen sympatiaa. Liiallinen täydellisyyden tavoittelu kääntyy itseään vastaan. Kannattaa siis opetella ottamaan rennommin, Tukiainen toteaa.

AVA on myös Twitterissä! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin. Tykkää AVAsta myösFacebookissa!

Lue:


AVA

Teksti: Jenni Junkala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja