Entrecote ja kukkakaaligratiini 15.9.2000

Toim. Ari Malmberg

400 g naudan välikyljystä
4 pihviksi leikattuna
1 rkl öljyä suolaa ja mustapippuria

(Valmista kukkakaaligratiini ennen lihaa) Anna lihan olla huoneen lämmössä ainakin puoli tuntia. Paista välikyljyksiä paistinpannulla tai parilalla kummaltakin puolelta noin 2-4 minuuttia. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Tarjoa lihan kanssa gratinoitua kukkakaalia, keitettyjä perunoita ja vihreää salaattia.

KUKKAKAALIGRATIINI



n. 800 g kukkakaalia
2 rkl voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
4-5 dl maitoa
suolaa ja valkopippuria
2 dl emmental-raastetta
1 kanamuna

Leikkaa kukkakaali paloiksi ja keitä tai höyrytä paloja noin 10 minuuttia. Valmista sillä aikaa kastike. Sulata pienessä kasarissa voi tai margariini. Lisää vehnäjauhot, sekoita hyvin ja anna jauhojen kypsyä noin minuutin ajan kuitenkaan ruskistamatta jauhoja. Voit ottaa kattilan hetkeksi pois levyltä, mutta pane se takaisin kun alat lisätä maitoa. Lisää maitoa pienissä erissä koko ajan hyvin sekoittaen. Kiehauta kastike ja sekoita koko ajan hyvin.

Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä noin 5-10 minuuttia, sekoittele koko ajan, jotta kastike ei pala pohjaan. Lisää juustoraaste ja mausta kastike suolalla ja valkopippurilla. Anna kastikkeen hieman jäähtyä, sillä välin vatkaa kananmunan rakenne hyvin rikki. Lisää kananmuna, sekoita hyvin. Pane kukkakaalipalat voideltuun uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Paista kukkakaaligratiinia uunissa 250 asteessa 5-10 minuuttia, kunnes se on saanut kauniisti väriä pinnalleen.

Lue myös:

    Uusimmat