Mainos

Entisten presidenttien palvelut esillä

Entisten tasavallan presidenttien saamista palveluista luodaan yleiset periaatteet lainsäädäntöön. Hallitus antoi perjantaina eduskunnalle lakiesityksen näistä periaatteista.

Esitys perustuu valtioneuvoston kanslian työryhmän taannoiseen selvitykseen. Tarkoituksena on muuttaa tasavallan presidentin eläkeoikeudesta annettua lakia siten, että entiselle tasavallan presidentille voidaan tarjota sopiva asunto kohtuullista vuokraa vastaan sekä tarvittavat työtilat. Niin ikään valtio antaisi turvallisuus-, toimisto- ja muita vastaavia palveluja. Käytännössä presidentti Martti Ahtisaaren eläkevuosien asunto lienee jo haussa. Palvelujen kustannusten lasketaan olevan samaa luokkaa kuin mitä presidentti Mauno Koivistolle nykyisin annettavista palveluista aiheutuu. Kuluvan vuoden talousarviossa näihin Koiviston palveluihin on varattu 590 000 markkaa. Uusi lainsäädäntö on tarkoitus saattaa voimaan ensi vuoden alusta.

Lakiesityksen perustelujen mukaan ei voi pitää perusteltuna, että palvelujen yleisiä periaatteita ei ole vahvistettu. Aiemmin entisiä presidenttejä koskevat päätökset on tehty kiireessä ja tapauskohtaisesti. Sinänsä nykyinen Koiviston tapauksessa toteutettu malli on osoittautunut toimivaksi ja tarkoituksenmukaiseksi. Yleisten periaatteiden vahvistaminen myös helpottaisi järjestelyjä lyhyellä varoitusajalla silloin, kun etukäteen ei ole varmuutta, jatkaako tasavallan presidentti toimessaan myös seuraavalla kaudella.

En vuonna kaksi eläkeläispresidenttiä

Takavuosina koko asiaa ei ole koettu ongelmaksi, sillä pitkään Suomessa ei ollut täysissä voimissa olevia entisiä valtionpäämiehiä. Ensi vuonna heitä on jo kaksi. On täysin mahdollista, että myöhemmin eläkeläispresidenttejä on useampiakin. Näin ollen voimavaroja on lisättävä. Kun presidentti Urho Kekkonen vuonna 1981 erosi presidentin virasta, valtioneuvosto ja eduskunta päättivät, että hän voi asua vastikkeetta Tamminiemessä. Hän sai valtion varoin käyttöönsä myös tarvittavan henkilöstön. Lakiesityksen perusteluissa muistutetaan, että eläkkeelle siirtyvä presidentti säilyttää Suomessa tärkeän kansallisen instituution aseman. Sen vuoksi on yhteiskunnan etujen mukaista taata hänelle hänen asemansa mukaiset edellytykset työskennellä ja esiintyä julkisuudessa. Myös entisen presidentin turvallisuudesta on huolehdittava.

Tasavallan presidentin palkkio, edustusmääräraha ja asuntoedut ovat verovapaita. Lakiesityksen mukaan on perusteltua, etteivät presidentin eläke ja eläkkeelle siirtyneen presidentin valtiolta saamat palvelut ole liioin verollista tuloa. Eläkkeellä oleva presidentti siis maksaisi valtion järjestämästä asunnosta kohtuullista vuokraa. Muut palvelut olisivat yleensä vastikkeettomia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.