Mainos

Entisille presidenteille vuokra-asunnot

Valtioneuvoston kanslian asettama työryhmä esittää, että presidenteille voitaisiin eläkkeelle siirtymisestä lähtien tarjota mm. sopiva vuokra-asunto sekä tarpeen mukaan erilliset kirjoitus- ja arkistotyöhön soveltuvat työtilat. Tänään valmistuneessa muistiossa työryhmä esittää, että entisten presidenttien palvelujen yleiset periaatteet kirjattaisiin lakiin.

Pääministeri Paavo Lipposelle jätetyssä muistiossa esitetään, että presidenteille annettaisiin turvallisuus- ja toimistopalveluja sekä muita entisen presidentin yhteiskunnalliseen tai muuhun sellaiseen toimintaan perusteltavissa olevia palveluja.

Eläkkeelle jäävän tasavallan presidentin kanssa tehtäisiin sopimus, jossa täsmennettäisiin, mitä nimenomaisia palveluja presidentille annetaan ja mitä korvauksia niistä peritään. Entinen presidentti maksaisi esityksen mukaan valtion järjestämästä asunnosta kohtuullista vuokraa. Muut palvelut olisivat ainakin pääsääntöisesti vastikkeettomia.

Valtion talousarviossa päätettäisiin tarkoitukseen varatun määrärahan suuruudesta ja tarkemmista vuotuisista käyttöperiaatteista. Palvelut järjestäisi nykykäytännön mukaisesti edelleen tasavallan presidentin kanslia yhteistyössä muiden palvelujen järjestäjien kanssa. Vuoden 2000 alusta voimaan tarkoitetut lainmuutokset koskisivat myös aikaisempaa tasavallan presidenttiä eli Mauno Koivistoa.

Palvelujen yleiset periaatteet halutaan kirjata lakiin, koska näin on tehty yleensä muissakin maissa. Suomessa palvelut on tähän saakka järjestetty tapauskohtaisesti. On arvioitu, että tulevaisuudessa eläkkeellä olevia presidenttejä voi olla samaan aikaan useitakin. Yksi syy on presidenttien toimikausien rajaaminen kahteen eli 12 vuoteen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.