Entiset työntekijät rakentavat Wikileaksille kilpailijaa

Salaisten asiakirjojen vuotamisesta tutuksi tullut nettisivusto Wikileaks on vakavissa vaikeuksissa. Maanantaina sen perustaja ja keulakuvana tunnettu Julian Assange ilmoitti, että Wikileaks joutuu lopettamaan julkaisutoiminnan rahapulan vuoksi.

Rahapula on kuitenkin vain yksi Wikileaksin monista ongelmista. 45 minuuttia -ohjelma sai käyttöönsä Journeyman Picturesin ainutlaatuisen dokumentin. Haastatteluista selviää, että Wikileaksin kulisseissa on kuohunut jo pitkän aikaa.

Nyt Assange odottaa, luovutetaanko hänet Ruotsiin kuulusteltavaksi. Kyse on viime vuoden elokuussa tapahtuneeksi väitetyistä seksirikoksista. Assange on kiistänyt syytteet ja taistelee luovutusta vastaan.

- Tuntui kuin olisin muuttumassa Howard Hughesiksi. Minulla on täällä, kaukana Lontoosta, Englannin maaseudulla, hyvin pieni joukko ihmisiä, joihin voin luottaa, Assange sanoo Journeyman Picturesin haastattelussa.

Cablegate ja vuoto tietovuodossa

Vielä vähän aikaa sitten Wikileaksia ylistettiin. Yhteistyössä Wikileaksin kanssa maailman laatulehdet kirjoittivat paljastusjuttuja. Wikileaksille vuodettiin asiakirjoja, koska Wikileaks pystyi takaamaan, että vuotajien henkilötiedot pysyvät salassa.

Sitten seurasi tapahtumasarja, jota kutsutaan nimellä Cablegate. Wikileaks sai haltuunsa satojatuhansia diplomaattisia asiakirjoja, joiden käsittelystä se neuvotteli maailman laatulehtien kanssa. Esimerkiksi The Guardian ja The New York Times kirjoittivat uutisia Wikileaksin saamien diplomaattisähkeiden avulla.

Sitten asiakirjoja alkoi vuotaa julkisuuteen muuta kautta. Assange päätti julkaista kaikki arkaluontoiset asiakirjat sellaisenaan Wikileaksin nettisivuilla.

Amerikkalaispoliitikot alkoivat nimittää Assangea terroristiksi. On vielä mahdollista, että Assangea syytetään Yhdysvalloissa vakoilusta.

Sananvapauden puolustajien puhevälit menivät

Wikileaksin sisällä taisteltiin. Assangen työtoveri, islantilainen kansanedustaja Birgitta Jónsdóttir pyysi, että Assange astuisi syrjään, kun Ruotsin rikossyytteet tulivat ilmi.

- Ehkä minun olisi pitänyt vain olla hiljaa. Liikkeellä oli paljon suuttumusta, sanoo Jónsdóttir nyt.

Hyvinä aikoina Jónsdóttir ja Assange suunnittelivat, että Islannista tehtäisiin eräänlainen vapaan sanan turvapaikka. Nyt he eivät ole enää puheväleissä.

- Jónsdóttir teki arvokasta työtä, mutta tultuaan jätetyksi organisaation ulkopuolelle hän on tuntenut vihamielisyyttä organisaatiota kohtaan ja minua kohtaan, Julian Assange sanoo.

Varajohtajasta tuli kilpailija

Jónsdóttir ei ole ainoa, jolle on jäänyt Wikileaksista ikäviä muistoja. Daniel Domscheit-Berg toimi Wikileaksin varajohtajana, kunnes hänenkin välinsä Assangeen tulehtuivat.

- Julian on hyvin älykäs, mutta ajattelen, että häneltä puuttuu sosiaalista kompetenssia, Domscheit-Berg sanoo.

Hänen mukaansa Assange alkoi nähdä salaliittoja kaikkialla. Assange taas sanoo, että Domscheit-Bergistä jouduttiin luopumaan.

- Häntä ei pidetty luotettavana. Tammikuussa 2010 meillä oli epäilyksiä hänen vakaudestaan ja siksi hänet häivytettiin kuviosta.

Domscheit-Berg perustaa nyt Wikileaksin kaltaista uutta nettisivustoa Berliinissä Saksassa. Apunaan hänellä on Wikileaksin teknisestä toteutuksesta vastannut mies, joka haluaa pysyä nimettömänä. Häntä kutsutaan Arkkitehdiksi.

- Hän haluaa pysyä nimettömänä, joten minulla ei ole hänestä mitään sanottavaa. Arkkitehdin rooli on hyvin tärkeä. Hän on nerokas kirjoittamaan koodeja ja varmistamaan sitä, että ihmiset voivat vuotaa asiakirjoja joutumatta jäljitetyiksi, Jónsdóttir sanoo.

Työn merkitys säilyy

Assangen työtoverit ovat kaikonneet, yhteistyösuhteet perinteisen median kanssa tulehtuneet ja rahavirrat tukittu. Hänellä on kuitenkin yhä puolustajansa.

- Minä todella ihailen Assangea. Hän kohtaa vastustusta kaikilta suunnilta, mutta julkaistuaan kaiken tämän tiedon hän on luonut joutunut elämään rotankolossa. Hänen ei olisi tarvinnut tehdä niin. Se, mitä hän on tehnyt on yksinkertaisesti merkittävää, sanoo johtaja Iain Overton Iso-Britannian tutkivan journalismin yhdistyksestä.

Nyt Wikileaks taistelee olemassaolostaan.

Lue myös:

    Uusimmat