Entiset suurpuolueet pyrkivät takaisin valtaan Itävallassa

Itävalta saattaa palata vanhaan suurpuolueiden komentoon, joka hallitsi maan poliittista elämää vuodet 1955-2000. Pahin este uuden suurkoalition muodostamiselle poistui eilen, kun vaikutusvaltainen sosiaalidemokraattinen ammattijärjestö FSG näytti vihreää valoa hallitusneuvottelujen aloittamiselle kansanpuolueen (ÖVP) kanssa. Sekä kansanpuolueen että sosiaalidemokraattien (SPÖ) johtajat varoittelivat kuitenkin vetämästä liian nopeita johtopäätöksiä, koska varsinaiset neuvottelut eivät ole vielä edes alkaneet.

Itävallassa hallitusneuvottelut ovat perinteisesti kestäneet kuukausia, ja kaikki ovet on yleensä pidetty auki loppuminuuteille asti.

Itävallan ennenaikaiset parlamenttivaalit voitti marraskuussa liittokansleri Wolfgang Schüsselin johtama ÖVP murskaluvuin. Puolue sai peräti 42 prosenttia äänistä ja nousi maan suurimmaksi puolueeksi ensimmäistä kertaa vuoden 1966 jälkeen. Äänimääräänsä lisäsivät myös SPÖ ja vihreät. Sen sijaan ÖVP:n kanssa Itävaltaa hallinnut populistinen vapauspuolue (FPÖ) kärsi rajun vaalitappion.

Kansanpuolueella ja vapauspuolueella on kuitenkin niukka enemmistö myös uudessa parlamentissa.

Vapauspuolue konkurssissa


Itävallan talouselämä ja valtaosa itävaltalaisista haluaisivat palata sosiaalidemokraattien ja kansanpuolueen jäykkään suurkoalitioon, joka jakoi yhteistä tasapuolisesti ja takasi varman talouskehityksen.

Myös kansanpuolueen johtajan Wolfgang Schüsselin tiedetään pitävän sosiaalidemokraatteja varmempana hallituskumppanina kuin vapauspuoluetta, jota tosiasiallisesti yhä hallitsee arvaamaton ja äkkikäännöksistään tunnettu Jörg Haider. Haideria pidetään pääsyyllisenä siihen, että ÖVP:n ja FPÖ:n hallitusyhteistyö kariutui viime syksynä.

Vapauspuolue on tällä hetkellä miltei konkurssissa kalliin vaalikampanjan ja tappiosta aiheutuneen julkisen tuen menetyksen vuoksi.

Schüssel vasta tunnustelee


Politiikan tutkijoiden mukaan vapauspuolue olisi halukas hallitukseen miltei ehdolla millä hyvänsä. Sosiaalidemokraatit taas vaativat kansanpuoluetta luopumaan mm. hävittäjähankinnoista ja suuntaamaan varat sosiaaliturvaan.

Schüssel on toistaiseksi vasta tunnustellut mielialoja ja antanut puolueiden taistella hallituspaikasta keskenään.

-SPÖ:n kanssa yhteistyöstä tulee hyvin vaikeaa, FPÖ:n kanssa se ei kestä kauan ja vihreät ovat täysin arvaamattomia. On myös mahdollista, että kansanpuolue muodostaa vähemmistöhallituksen, mutta sen päättymispäivä on helposti ennustettavissa, kuvaili tilannetta sanomalehti Die Presse tiistaina.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat