Entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck tekee kantansa selväksi: "Trumpilla ja minulla ei ole muuta yhteistä kuin että hengitämme samaa ilmaa"

Bruce Oreck ihmettelee erityisesti sitä, miksi latinot ja naiset ovat äänestäneet Trumpia.

Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck seuraa Yhdysvaltojen vaaleja stressaantuneena Meksikosta käsin.

– Olen nukkunut todella huonosti vaalien takia, tämä on hyvin stressaavaa, Oreck sanoi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Hän sanoo koko maan olevan ennennäkemättömän painostavassa tilanteessa.

– En ole koskaan nähnyt tämän tason stressiä Yhdysvalloissa, ja minä olen sentään lähes 70-vuotias – olen nähnyt monet vaalit. Kaikessa, mitä ihmiset tekee, tuntuu olevan poliittinen sävy – jopa hammastahnan ostamisessa. Tämä on todella hullua, eikä tee hyvää Yhdysvalloille.

Oreck haluaa tehdä oman, vahvan puolueellisuutensa heti kättelyssä selväksi.

– Minulla on oma positioni. Olen muun muassa kampanjoinut Barack Obaman puolesta. Donald Trumpin kanssa minulle ei ole mitään muuta yhteistä kuin se, että hengitämme samaa ilmaa.

"Miksi kukaan nainen äänestäisi Trumpia?"

Oreck haluaa painottaa vaaleissa erityisesti kahta asiaa: ihmetystä Trumpin vaalimenestyksestä sekä pettymystä demokraattien huonoon menestykseen samaan aikaan käytävässä senaatin vaalissa. 

Hän ihmettelee, miksi muun muassa latinot ja naiset ovat äänestäneet Trumpia sankoin joukoin.

– On myös käsittämätöntä, että Trump sai paljon ääniä  koronan runtelemista osavaltioista. Lisäksi hän sai paljon latinojen ääniä, vaikka hän on itsekin sanonut olevansa 'ennakkoluuloinen rasisti' latinojen suhteen. Latinoilla on taipumus äänestää konservatiivisesti ja näyttää, että he äänestävät omaa etuaan vastaan.

– Toisekseen Trump on saanut merkittävän määrän ääniä naisilta. En käsitä, miksi kukaan nainen äänestäisi ikinä Trumpia. Hän ei ole se tyyppi, joka tulee auttamaan naisia eikä heidän tyttäriään.

Yhteen kysymykseen sujuvasanainen Oreck ei heti löydä vastausta: miksi Trump on menestynyt vaaleissa kuitenkin hyvin?

– En käsitä sitä, en tiedä... ainoa selitys, minkä voin ymmärtää on, että hän on pystynyt kääntämään ihmisten pelot ja ahdistukset omaksi voitokseen. Ehkä ihmiset pelkäävät erilaisuutta ja ajattelevat sen olevan turvallista, että äänestää ehdokasta, joka puhuu niistä peloista.

Senaatilla paljon valtaa, demokraatit menettämässä otetta

Oreck pitää käsittämättömänä myös sitä, että demokraatit ovat menestyneet huonohkosti senaatin vaaleissa.

– Mitä ihmettä tapahtui? Demokraatit tekivät mahalaskun. He eivät saaneet äänestäjiinsä yhteyttä senaatin tasolla.

Senaatti pystyy halutessaan vaikeuttamaan hallinnon työtä merkittävästi. Useimpien lakialoitteiden hyväksyntä vaatii taakseen 60 senaattorin tuen.

Torstaina iltapäivällä haastattelun aikaan näytti siltä, että republikaanit ovat saamassa enemmistön senaatista.

– Demokraattien olisi pitänyt ehdottomasti saada tarpeeksi paikkoja senaattiin voidakseen hallita sitä. Tämä on hyvin tärkeää, sillä jos senaatti ja Valkoinen talo ovat samassa linjassa, kuten Trumpin tapauksessa on ollut, etenevät päätökset käytäntöön hyvin nopeasti, pidetään niistä tai ei, Oreck totesi.

Bruce Oreck toimi Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläänä vuosina 2009-2015.

Lue myös:

    Uusimmat