Mainos

Entinen päällikkö: Helsinki-Vantaan verovapaassa myynnissä laiton kartelli

Helsinki-Vantaan lentokentän verovapaita tuotteita myyvissä kaupoissa on sovittu laittomasti hinnoista, sanoo Finnairin Cateringin entinen päällikkötason työntekijä.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa Finnair Cateringin tuotepäällikkönä toiminut henkilö kuvaili, kuinka myymälöitä pyörittävät Finnair Catering ja Finavia ovat sopineet keskenään useiden tuotteiden hinnoista.

- Molemmista firmoista johtajat sopivat keskenään, miten nämä hinnat tehdään. Listat lähetetään Finnairin puolelta Finavialle. Siinä on noin 50 sentin ero tuotteissa, toisella ylempi ja jollain taas toinen tuote on 50 senttiä edullisempi, kertoo Timo Ikonen.

Ikonen sai noin vuosi sitten lähteä Finnair Cateringin palveluksesta.

- Esimies kyllä tiesi minun kantani siihen, mikä on rehellistä, mikä ei.

Tieto hintojen sopimisesta pidettiin hyvin pienessä piirissä. Ikonen ei itse päättänyt hinnoista, mutta oli mukana kokouksessa, missä hinnoista sovittiin.

- Siellä alkoholi käytiin tuote tuotteelta läpi ja päätettiin, mikä hinta on meidän hintamme, kun vertailtiin Finavian vastaavaa hintaa.

Ikosen mukaan kukaan ei uskaltanut puuttua asiaan, koska ihmiset pelkäsivät työpaikkojensa puolesta.

Finavia ja Finnair Catering kiistävät

Molemmat yritykset kiistävät kartellin.

-Sellaisesta en kyllä tiedä mitään, sanoo Finnair Cateringin apulaisjohtaja Magnus Hannukainen.

-Koska en siitä itse tiedä, niin en voi uskoa, että tällaista olisi, sanoo puolestaan Finavian kaupallisten toimintojen johtaja Sari Saari. Hän aloitti tehtävässään vasta tänä vuonna.

Helsinki-Vantaan kansainvälinen lentokenttä on yksi Suomen parhaita liikepaikkoja. Etenkin verovapaiden tuotteiden katteet ovat kovia.

Suomessa lentokentän verovapaa myynti on jaettu kahden valtionyhtiön kesken. Entinen Ilmailulaitos eli Finavia on lentokentän tilojen haltija ja vuokraaja, mutta kolmella myymälällään myös kauppias. Finnairin tytäryhtiöllä Finnair Cateringillä on terminaalissa yksi verovapaiden tuotteiden myymälä.

Finavia päättää, kuka liikepaikat saa ja mitä kauppoja niihin voi perustaa. Toistaiseksi verovapaan kaupan kansainväliset toimijat eivät ole Helsinki-Vantaan kentälle päässeet.

Katso Hanna Takalan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.