Enter vastaa: PC:n ostajan kysymyksiä

Enterin Asiantuntija vastaa -palstalle saapuu usein kysymyksiä, joissa uuden PC:n ostaja tai vanhan päivittäjä pähkäilee omien tarpeittensa ja PC:n tarjoamien mahdollisuuksien välimaastossa. Päätimme ottaa erään lukijan lähettämän kasan hyviä kysymyksiä ja vastata niihin juurta jaksain.

1. Haluan muuttaa VHS-kaseteilla olevia tv-ohjelmia ja vinyylilevyjen musiikkia digitaaliseen muotoon. Myös omia animaatioita olisi mukava tehdä ja pelejä olisi kiva pelata. Minkälaisen tietokoneen siis tarvitsen, että se vastaisi käyttötarpeitani? Olisi hyvä, jos uudessa kokoonpanossa voisi hyödyntää jo olemassa olevia laitteita.

Uuden PC:n hankinta on usein melkoista punnitsemista ominaisuuksien ja sijoitettavan rahamäärän välillä. Koska sinulla ovat selvillä sekä tulevat käyttötarkoitukset että selvä hintakatto, olet itse asiassa päässyt jo hyvään alkuun. Koska käyttötarpeet tulevalle PC:llesi ovat selvästi hyvin monipuoliset, suosittelisin tässä tapauksessa tarpeisiisi räätälöityä kloonimikroa merkkimikron sijasta, sillä tällöin pääset valitsemaan juuri itsellesi parhaiten sopivat komponentit.

Lähes kaikki PC-liikkeet rakentavat koneita ostajan toiveiden mukaisesti. Liikkeiden myyjät auttavat usein mielellään myös vähemmän asiantuntevaa asiakasta valitsemaan oikeanlaisen koneen. Kannattaa kuitenkin pitää kohtuus mielessä, sillä innokas kauppias tahtoo luonnollisesti myydä mahdollisimman hintavan kokoonpanon, jolloin ostaja saattaa joutua maksamaan sellaisestakin, mitä ei lainkaan halua tai tarvitse.

Käyttötarpeistasi erikoisin lienee animaatioiden teko. Se on hyvä ottaa huomioon jo siksikin, että erityisesti kolmiulotteista animaatioiden tekeminen on pelaamisen ohella yksi niistä harvoista käyttötarkoituksista, joissa koneelta tarvitaan paljon raakaa prosessoritehoa. Koneessa on siis hyvä olla nopea suoritin. Aivan markkinoiden nopeinta prosessoria ei kannata hankkia, sillä niiden hinta on suhteeton saavutettavaan tehohyötyyn nähden. Hinta-tehosuhteeltaan hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Athlon XP 2500+ - 2800+-prosessorit, mutta myös Intelin 2,5 2,8 gigahertsin Pentium 4 -prosessorit ovat melko kohtuuhintaisia.

Koska aiot myös pelata pelejä, on tärkeää kiinnittää huomiota riittävän nopeaan näytönohjaimeen. Näytönohjaimen valitsemisesta enemmän voit lukea tämän numeron 34 alkavasta näytönohjaimen osto-oppaasta, mutta katse kannattaa suunnata etupäässä ATI Radeon 9600- ja 9800- tai nVidia GeForce FX 5700- ja 5900-kiihdytinpiireihin perustuviin ohjaimiin, jotka tarjoavat riittävästi tehoa uusimmissakin peleissä. Malliston aivan tehokkain ohjain ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto, sillä aivan kuten prosessoreistakin, niistä nyljetään melkoista ylihintaa. Koska haluat katsoa PC:n kuvaa myös televisiosta, on näytönohjaimen syytä olla varustettu TV-Out-liitännällä, joka tosin onkin käytännössä vakiovaruste nykyohjaimissa.

Musiikin siirtämiseen tietokoneelle paras vaihtoehto on valita konepakettiin erillinen äänikortti. Kalliimpien korttien mukana seuraa usein erillinen liitäntäyksikkö, johon erilaiset musiikkilaitteet on helppo kytkeä.

2. Olen katsellut tietokoneilmoituksia, muun muassa Fujitsu Siemens Scaleo 600 -koneen teknisiä tietoja. Moni asia niissä kuitenkin mietityttää. Esimerkiksi, tietokoneessa kerrotaan olevan 512 Mt DDR 400 MHz -muistia. Onko olemassa nopeampaa muistia kuin 400 Mhz? Onko järkevää hankkia heti kättelyssä muistia 512 Mt?

400 megahertsin DDR-muisti on tällä hetkellä nopeinta muistia, jota normaaliin PC:hen kannattaa hankkia. Raskaaseen käyttöön, kuten pelaamiseen ja videoeditointiin, tarkoitettuun PC:hen kannattaa ehdottomasti hankkia vähintään 512 megatavua muistia. Gigatavukaan ei kuitenkaan ole nykyisin liioittelua.

3. Kiintolevystä mainitaan sen väylän yhteydessä termi UDMA/100 . Mitä se tarkoittaa? Onko tämä keskivertoa parempi? Kannattaako heti kättelyssä ostaa 500 gigatavun kiintolevy?

Merkkiyhdistelmä UDMA/100 tai ATA/100 viittaa siihen, että kiintolevy käyttää IDE- eli ATA-liitäntätapaa, jonka teoreettinen maksiminopeus on sata megatavua sekunnissa. Koska kiintolevyjen toimintanopeutta rajoittavat tällä hetkellä enemmän mekaaniset tekijät, ei nopeammasta liitäntätavasta ole juuri käytännön hyötyä. Nykyisten, 7200 kierrosta sekunnissa pyörivien kiintolevyjen siirtonopeudet ovat riittävät raskaaseenkin käyttöön, kuten videoeditointiin. Nopeampaa SCSI-väylää käytetään lähinnä palvelinkoneissa, ja se on turhan kallis vaihtoehto tavalliseen PC:hen.

4. ATI Radeon 9600 256 Mt DDR -näytönohjaimen yhteydessä mainittiin termi VIVO DVI. Mitä se mahtaa tarkoittaa? Onko tässä näytönohjaimessa GPU-väylää, joka on tietääkseni nopeampi kuin PCI?

VIVO-lyhenne tulee sanoista Video In, Video Out, ja se tarkoittaa sitä, että näytönohjaimella voidaan paitsi viedä kuvasignaali TV:hen, myös digitoida AV-laitteesta, esimerkiksi videonauhurista, saatavaa kuvaa. Nykyisten VIVO-näytönohjainten kuvanlaatu alkaa olla riittävän hyvä esimerkiksi VHS-videoiden digitointiin, mutta parempilaatuinen lopputulos saadaan yleensä erillisellä videodigitointi- tai TV-kortilla.

Lyhenne GPU ei itse asiassa liity näytönohjaimen väylään lainkaan, vaan se tarkoittaa näytönohjaimen sydäntä eli grafiikkaprosessoria. Kaikki nykyiset nopeat näytönohjaimet liitetään AGP-väylään, ja PCI-väyläiset ohjaimet ovat käytännössä poistuneet markkinoilta muutamia erikoistarkoituksiin suunnattuja malleja lukuun ottamatta.

5. Mitä tarkoittaa seuraava: Äänikortti: integroitu 5.1 + S/PDIF?

Kyseiset termit tarkoittavat sitä, että koneessa on emolevylle integroitu äänipiiri, jossa on digitaaliäänen S/PDIF-ulostulo esimerkiksi kotiteatterilaitteisiin liittämistä varten, ja joka useimpien nykyisten äänikorttien ja piirien tapaan kykenee tuottamaan kuusikanavaista surround-ääntä. Integroidut äänipiirit ovat usein laadultaan heikkoja, joten koska tarkoituksenasi on digitoida musiikkia, kannattaa sellaisen sijaan valita erillinen äänikortti.

Lue myös:

    Uusimmat