Entä jos puhelimesi tietääkin tunteistasi enemmän kuin sinä itse?

Päivittäin käyttämämme tekniset laitteet saattavat pian tietää tunteistamme jopa enemmän kuin me itse. Näin ainakin uskoo Computerworld -teknologiasivustolla kirjoittava Mike Elgan.

Elgan toteaa, että esimerkiksi Microsoft on tehnyt patenttihakemuksen teknologiasta, jonka avulla ihmisille pystytään suuntaamaan eri tunnetiloihin kytkettyjä mainoksia.

Idea perustuu liiketunnistimena toimivan Kinect-peliohjaimen hyödyntämiseen: Silloin kun ihmiset eivät pelaa laitteella niin Kinect jatkaa toimintaansa tarkkailemalla kaikkea mitä laitteen näköpiirissä tehdään. Kinect kykenee tunnistamaan, onko tarkkailtava kohde valoisalla mielellä tai vaikkapa romahduspisteessä esimerkiksi naurua ja itkua tarkkailemalla.

Microsoft voi yhdistää Kinectin keräämän tiedon kohteidensa nettisurffailutietoihin rakentaakseen käyttäjistä yksityiskohtaiset tunneprofiilit mahdollisimman tarkkaa mainontaa varten.

Elgan toteaa, että muut yhtiöt ovat edenneet jo patenttiastetta pidemmälle: Facebook pystyy hiljattain hankkimansa Face.com -palvelun kautta tunnistamaan kuvissa olevien ihmisten tunnetiloja hämmästyttävän tarkasti.

Myös Google on tarjonnut kasvojen tunnistusta Google+ -palvelussaan. Google Hangouts-videopuhelupalvelussa on saatavilla "Effects" -ominaisuus, jonka avulla oman reaaliaikaisen videokuvan päälle voi liittää esimerkiksi piirretyn parran tai silmälasit.

Tämä puolestaan osoittaa konkreettisesti, että Google pystyy jo tunnistamaan kasvoja ja ihmisten liikkeitä reaaliajassa.

Videopuheluissa tekokasvot omien kasvojen sijaan?

Videokuvan päälle liimattavasta tekoparrasta päästäänkin kokonaan teknologialla verhottuihin kasvoihin.

Elgan toteaa, että tulevaisuudessa ihmiset saattavat käyttää videopuheluissaan omien kasvojensa sijasta keinotekoisia avatar-hahmoja. Keinohahmon kasvojen liikkeet matkivat reaaliaikaisesti aidon kohteen ilmeitä ja eleitä.

Elgan uskoo, että keinohahmojen käytöstä videopuheluiden yhteydessä tulee suosittuja sosiaalisessa mediassa, sillä moni ei halua puhua videopuheluita omilla kasvoillaan. Moni saattaisi kuitenkin olla valmis esiintymään videopuheluissa tunnistamattomilla keinokasvoilla.

Potilaalle apua liikkeitä tarkkailemalla

Kasvojen eleiden lisäksi myös ihmisten kehonliikkeet paljastavat tietoa tunnetiloista. Esimerkiksi masennuspotilaalle voidaan tarjota automaattisesti ammattiapua, jos tietokone havaitsee potilaan jääneen vain makailemaan kotinsa sängylle.

Samsung on kehittänyt puolestaan puhelimen sensoreita hyödyntävää tekniikkaa, joka tarkkailee millä mielialalla ihmiset käyttävät puhelinta. Ihmisten tunnetiloja voidaan nimittäin tarkkailla myös näppäilytyylistä tai vaikkapa puhelimen ravistelusta.

Tunteiden tarkkailua jatkuvalla syötöllä

Elgan toteaa, että mielialan ja tunteiden tarkkailu on nyt uusi rajapyykki koneiden ja ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Tietokoneet tulevat tarkkailemaan ihmisten tunteita jatkuvalla syötöllä.

Tuloksena on tietokone tai älypuhelin, joka voi tuntua kohteidensa näkökulmasta inhimillisemmältä ja ymmärtäväisemmältä. Samaan aikaan tunneteknologia tarjoaa mainostajille entistä tehokkaampia välineitä tuotteiden kohdistamiseen tunnepohjaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat