Mainos

Ensitieto: Hirmumyrsky tuhosi 29 000 asukkaan saaren Vanuatulla

Vanuatun saarivaltiossa Tyynellämärellä yritetään yhä selvittää trooppisen hirmumyrskyn aiheuttamien tuhojen laajuutta. Yhteydet saarten välillä ovat yhä poikki. 

Viranomaisten mukaan näyttää selvältä, että uhreja on huomattavasti enemmän kuin tähän mennessä on pystytty varmistamaan. Kuolonuhreja on varmistettu kahdeksan.

Kuitenkin esimerkiksi eteläinen Tannan saari on avustustyöntekijöiltä saatujen ensitietojen mukaan tuhoutunut pahoin. Saarella on 29 000 asukasta.

– Saarella näkyi raunioita, kasvisto näytti tuhoutuneen täysin, puita oli irronnut maasta, avustusjärjestö Punaisen Ristin aluejohtaja Auelia Balpe kertoi Uuden-Seelannin radiossa Tannan saarelle laskeutuneen lentäjän sanoneen.

Vanuatun presidentti Baldwin Lonsdale sanoi BBC:n mukaan, että myrsky on tuhonnut suurimman osan rakennuksista maan pääkaupungissa Port Vilassa. Myös kaupungin lentokenttä vaurioitui, ja kaikki kaupalliset lennot peruttiin ainakin maanantain osalta.

– Näyttää ihan siltä, kuin pommi olisi räjähtänyt kaupungin keskustassa, sanoi Port Vilassa oleva Unicefin edustaja Alice Clemets.

Yksi Tyynenmeren historian pahimmista 

Pamiksi nimetty sykloni on luokiteltu korkeimpaan eli viidenteen luokkaan. Tuulenpuuskien voimakkuus oli pahimmillaan jopa 320 kilometriä tunnissa. 

Avustustyöntekijät ovat arvioineet, että myrsky saattoi olla saarivaltion historian voimakkain ja ylipäätään yksi pahimmista luonnonmullistuksista Tyynenmeren alueella.

– Taloja ja kokonaisia kyliä on pyyhkiytynyt myrskytuulten mukana, kertoi avustusjärjestö World Visionin tiedottaja Chloe Morrison.

Vanuatuun on lähetetty avustustyöntekijöitä muun muassa Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Myös EU ja YK ovat luvanneet apua.

Pam on tehnyt tuhoja myös toisessa pienessä Tyynenmeren saarivaltiossa Tuvalussa. Se on nyt heikentynyt ja siirtynyt Uuden-Seelannin itäpuolelle, jossa se on aiheuttanut sateita ja kovaa tuulta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.