Mainos

Ensimmäistä kertaa äänestävät: Persoona ja arvot ratkaisevat

Kadulta tavoitetut helsinkiläisnuoret aikovat vakaasti äänestää lähestyvissä presidentinvaaleissa.

– Aion äänestää, se on kansalaisoikeuteni ja aion jo periaatteesta käyttää demokraattista oikeuttani, sanoo opiskelija Miikka Timonen.

Gallupiin suostuneiden nuorten äänestyspäätökseen vaikuttavat ennen kaikkea ehdokkaan persoona ja hänen edustamansa arvot. Tiia-Maria Reijoselle myös ehdokkaan elämänkokemus on tärkeä. Timoselle puolue kertoo ehdokkaan taustan, mutta lopullisen päätöksen ratkaisee henkilö itse.

Presidentinvaaleissa on tarjolla ehdokkaita ja mielipiteitä jokaiseen makuun, ja tämä on nuorten mielestä hyvä asia. Tosin Hakaniemessä pysäytetyn Tommi Lehtovirran mielestä liikkeellä on tällä kertaa liian monta Paavoa.

Roope Havun mielestä ihmisten, nuortenkin, mielikuvat ehdokkaista mukailevat pitkälti median luomia ja toistamia mielikuvia – kuten sitä, että Sauli Niinistö olisi muita jämäkämpi ehdokas.

Keskeisimpiä aihepiirejä vaalien alla ovat olleet talouskriisi, eu-politiikka sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Toisin kuin vanhemmat saattaisivat epäillä, nämä aiheet kiinnostavat nuoria.

– Henkilökohtaisesti eu-politiikka on tärkeä ja siihen liittyen globaali talous. On tärkeää, että siellä on oikeat ihmiset hoitamassa asioita, sanoo Havu.

Vaalien alla olisi varaa nostaa esille myös nuorten elämää lähellä olevia aiheita. Näitä ovat nuorten mukaan esimerkiksi koulutuspolitiikka, syrjäytyminen, asuntotilanteen kohentaminen suurissa kaupungeissa ja nuorisotyöttömyys.

Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry:n joulukuussa teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia nuorista aikoo äänestää presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Kyselyyn vastanneista nuorista kaksi kolmasosaa on jo valinnut ehdokkaansa.

Kyselyn mukaan Sauli Niinistö saa 33 prosenttia äänistä, Pekka Haavisto 12 prosenttia äänistä ja Timo Soini 8 prosenttia äänistä.

Nuorten ehdokasvalintaan vaikuttavat eniten ehdokkaan arvot ja toiseksi eniten ehdokkaan mielipiteet.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.