Mainos

Ensimmäisissä Titan-kuvissa näkyy viitteitä nesteistä

Noin 16 kilometrin korkeudesta otetussa kuvassa näkyy tiedemiesten mukaan uomia, kanjoneita ja kenties jopa rantaviivaa.

Titan, Saturnuksen suurin kuu.

Ensimmäisissä Saturnuksen Titan-kuusta otetuissa kuvissa näkyy mahdollisesti kivistä kuun pintaa, jota nesteiden kovertamat uomat juovittavat. Kuvat ovat peräsin Titaniin eilen saapuneelta Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Huygens-laskeutujalta.

Noin 16 kilometrin korkeudesta otetussa kuvassa näkyy tiedemiesten mukaan uomia, kanjoneita ja ehkä jopa rantaviivaa. Alaspäin valuneet laavavirrat tai joet voisivat selittää uomien synnyn.

- Tämä on täysin käsittelemätön kuva, mutta se on suurenmoisen tarkka, iloitsi Marty Tomasco Arizonan yliopiston planetaariosta.

- Oletamme nyt, että Titanissa on ollut nestettä.

Ensimmäiset kuvat ovat mustavalkoisia, mutta värikuvia odotetaan päivän tai parin sisällä. Iltaan mennessä Huygens oli lähettänyt jo 350 kuvan dataa, joka kuitenkin vaati vielä käsittelyä.

Titan on aurinkokunnan ainoa kuu, jolla on paksu kaasukehä. Sen koostumuksen uskotaan muistuttavan maapallon kaasukehää kehityksensä alkuvaiheessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.