Ensimmäiset ylivelkaantuneet vapautuvat ulosotosta 2008

Ensimmäiset ylivelkaantuneet vapautuvat ulosotosta vuoden 2008 maaliskuussa. Lakivaliokunnan hyväksymän lakimuutoksen mukaan yksityishenkilön ulosotto voi kestää enimmillään 20 vuotta.

Ensimmäiset ylivelkaantuneet vapautuvat ulosotosta vuoden 2008 maaliskuun alusta. Eduskunnan lakivaliokunta on hyväksynyt omalta osaltaan ulosottolain muutoksen, joka tekee yksityishenkilöön kohdistuvan ulosoton määräaikaiseksi. Sen enimmäiskestoksi tulee 15 tai 20 vuotta velan luonteesta riippuen.

Valiokunta ei suostunut lykkäämään muutoksen taannehtivuutta hallituksen toivomalla tavalla kolmella vuodella. Lakivaliokunnan mielestä valtiovallan lama-ajan velallisille runsas kaksi vuotta sitten antama lupaus ulosotosta vapautumisajasta on moraalisesti sitova. Määräaikoja sovelletaan taannehtivasti siten, että ennen 1. maaliskuuta 1993 syntyneiden velkojen täytäntöönpanokelpoisuuden määräaika lasketaan tästä päivämäärästä lähtien. Kun kymmenen vuoden taannehtivuuteen lisätään ulosoton määräaika 15 vuotta, pääsevät 1990-luvun alun ylivelkaantuneet piinastaan maaliskuussa 2008.

Hallitus ehti esityksen antamisen jälkeen sopia pankkien kanssa viime keväänä velkasovintoja koskevasta toimintaohjelmasta. Sen yhteydessä hallitus sitoutui esittämään taannehtivuuden muuttamista siten, että ratkaiseva päivämäärä olisi ollut 1. maaliskuuta 1996. Tätä ei lakivaliokunta suostunut nielemään.

Ulosottolain muutos on sidottu uuden tietojärjestelmäohjelman valmistumisen. Kun sitä ei saada suunnitellulla tavalla käyttöön, lykkääntyy myös lain voimaantulo vuodella. Voimaantulopäiväksi on merkitty 1. maaliskuuta 2004.

Tehokas perimisaika on riittävän pitkä

Velalliset reagoivat kaavailtuun taannehtivuusajan muuttamiseen voimakkaasti. He eivät voineet ymmärtää, miksi hallitus ei halua pitää kiinni alkuperäisestä lupauksestaan. Hallitus puolestaan katsoi, että velkasovinnot ja velkajärjestelyt ovat velallisen kannalta parempi asioiden hoitotapa kuin vasta viimeisenä sovellettava ulosotosta luopuminen. Valiokunnan mielestä tietokoneohjelmistonkaan myöhästyminen ei ole sellainen syy, josta velallisen pitäisi kärsiä.

Velkojien käytössä oleva tehokas perimisaika ennen tuomion tai muun ulosottoperusteen raukeamista pysyy tosiasiallisesti yhtä pitkänä kuin hallituksen esityksessä on tarkoitettu. Luonnollista henkilöä koskevan ulosoton enimmäisaika on 15 vuotta. Jos velkojana on luonnollinen henkilö tai kysymys on korvauksesta asiassa, jossa on tuomittu vankeutta tai yhdyskuntapalvelua, määräaika on 20 vuotta.

Ehdotus jakoi lakivaliokunnassa kuultujen asiantuntijoiden mielipiteitä jyrkästi. Valiokunta oli kuitenkin yksimielinen siitä, että on kohtuutonta pitää yksityistä henkilöä ulosotossa käytännöllisesti katsoen suurimman osan hänen elämäänsä. Ulosotto on lisäksi viime vuosina tehostunut ja ammattimainen perintätoimi laajentunut tuntuvasti.

Ulosottolaki on osittain peräisin vuodelta 1895, vaikka sitä on vuosien varrella paikkailtu. Lakivaliokunnan puheenjohtajan Henrik Laxin mielestä 400-sivuisen hallituksen esityksen hyväksyminen siirtää ulosottotoimen tsaarinvallan aikaisesta tilanteesta nykyaikaiseen yhteiskuntaan.

Lakivaliokunta sai vaalikauden urakkansa valmiiksi tänään. Erityisesti viimeksi kuluneena vuotena on päivitelty siellä vallinnutta ruuhkaa. Yhtään esitystä ei kuitenkaan jäänyt raukeamaan pelkästään sen vuoksi, ettei valiokunta olisi ehtinyt sitä käsitellä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat