Mainos

Ensimmäiset YK-joukot saapuivat Itä-Timoriin

Runsaat tuhat YK:n rauhanturvajoukkojen sotilasta saapui tänään iltaan mennessä palauttamaan järjestystä Itä-Timoriin.

Huomis-iltaan mennessä Interfet-rauhanturvajoukkojen vahvuus Itä-Timorissa nousee 2500:aan. Raskaasti aseistautuneet monikansalliset joukot levittäytyivät tänään Itä-Timorin pääkaupunkiin Diliin ja alkoivat heti riisua aseista väestöä terrorisoineita puolisotilaallisia joukkioita.

Poltettu ja tuhottu kaupunki oli hiljainen, kun ensimmäiset YK-sotilaat saapuivat Australiasta viime yönä Suomen aikaa. Vastarintaa ei esiintynyt. Indonesian armeijan kenraali Kiki Syahnakri, joka on Itä-Timorissa valvomassa poikkeustilasäädösten noudattamista, sanoi tänään luovuttavansa alueen YK-joukkojen hallintaan ensi lauantain jälkeen.

Joukot saapuivat Diliin Australian ilmavoimien Hercules-kuljetuskoneilla. Ensimmäisessä koneessa oli noin 50 rauhanturvaajaa. Maanantain kuluessa Itä-Timoriin oli saapunut 1190 rauhanturvaajaa. Ensi erän sotilaisiin kuului australialaisia, yhdysvaltalaisia, thaimaalaisia, filippiiniläisiä ja singaporelaisia.

YK:n rauhanturvaajien saapumista olivat lentokentällä turvaamassa Indonesian armeijan erikoisjoukot. Itä-Timoriin lähetettäviin kansainvälisiin rauhanturvajoukkoihin kuuluu yli 7500 sotilasta yli 20 maasta. Joukoilla on täydet valtuudet käyttää "kaikkia tarvittavia keinoja" veritöiden lopettamiseksi ja humanitaarisen avun turvaamiseksi.

"Kansainvälinen salaliitto" mustamaalaa Indonesiaa

Indonesian armeijan johtoon kuuluva kenraaliluutnantti Bambang Yudhoyon sanoi tänään, että "kansainvälinen salaliitto" yrittää vetää Indonesian vastuuseen sotarikollisena äskettäisestä väkivaltaisuuksien aallosta Itä-Timorissa. YK:n ihmisoikeuskomissaari Mary Robinson on vaatinut kansainvälistä sotarikostribunaalia selvittämään Itä-Timorin ihmisoikeusloukkauksia.

Myös Australia vaati tänään sotarikostuomioistuimen perustamista ja sotarikollisten asettamista syytteeseen. Tuhansien ihmisten uskotaan saaneen surmansa väkivaltaisuuksissa, jotka alkoivat itätimorilaisten enemmistön kannatettua kansanäänestyksessä itsenäisyyttä ja eroa Indonesiasta. Silminnäkijöiden mukaan Indonesian armeija auttoi puolisotilaallisia joukkioita väkivaltaisuuksissa.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.