Mainos

Ensimmäiset videokuvat Kurskista saatu

Barentsinmeren pohjassa makaavasta ydinsukellusvene Kurskista on nyt saatu ensimmäinen videonauha. Venäjän laivaston edustajien mukaan sen perusteella aluksen kärsimät vauriot ovat aiemmin luultua suurempia.

Ensimmäiset Kurskista saadut videokuvat osoittavat, että kyljessä on suuri repeämä keulasta komentotorniin asti. Venäjän varapääministerin Ilja Klebanovin mukaan näyttää siltä, että ydinsukellusvene Kursk olisi törmännyt "suureen esineeseen" 20 metrin syvyydessä, saanut törmäyksessä suuren repeytymän kylkeensä ja kärsinyt lisää vaurioita osuessaan merenpohjaan.

Uponneen ydinsukellusveneen pelastustoimet Barentsinmerellä jatkuvat. Klebanovin mukaan pelastusyrityksiä jatketaan niin kauan kuin vain on tarpeen. Räjähdyksestä ei hänen mukaansa ole merkkejä. Klebanovin mukaan alueella oli onnettomuuden aikaan vain Venäjän laivaston aluksia.

Laivaston edustajien mukaan yritykset pelastaa eloonjääneitä Kurskilta käyvät yhä toivottomammiksi. Onnettomuus tapahtui ilmeisesti nopeasti, joten miehistölle ei jäänyt aikaa pelastautua. Upseerien mukaan Kurskista ei ole kuultu elonmerkkejä tänään.

Kokenut vedenalaisten alusten kapteeni Aleksandr Podrazhanski taas arveli, että Kurskin miehistöä uhkaa hiilidioksidipitoisuuden kasvu hengitysilmassa. Se aiheuttaa hänen mukaansa psyykkisiä ongelmia, samoin kuin päiviä jatkunut pimeys.

Brittien alus matkalla

Britannian ja Norjan venäläisten avuksi lähettämä pelastuskalusto saapunee onnettomuuspaikalle vasta

Brittien pelastussukellusvene

huomenna. Matka Norjan Trondheimista Kurskin luo kestää noin 50 tuntia. Brittiläistä pienoissukellusvenettä kuljettava Normand Pioneer -laiva lähti matkalle eilen. Pelastajat saivat eilen tietää, että brittiläisen pienoissukellusveneen luukut ovat yhteensopivia Kurskin pelastusluukkujen kanssa.

Brittiläisen pelastusryhmän johtaja Alan Hoskins kertoi BBC:lle, että tieto on antanut pelastajille uutta toivoa. Hoskins iloitsi myös pelastajien laivan edenneen matkallaan odotettua nopeammin. Hoskins totesi, että vielä ei tiedetä, pystyykö pelastusalus toimimaan sukellusveneen uppoamispaikan voimakkaissa merivirtauksissa. Hänen mukaansa asia selviää vasta, kun alus miehistöineen on saatu laskettua veteen.

Tähän asti kova merenkäynti ja huono näkyvyys ovat estäneet kaikki yritykset telakoida sukelluskello Kurskin kylkeen. Varapääministeri Klebanovin mukaan asiantuntijat selvittävät parhaillaan, voitaisiinko sukellusvene siirtää paikkaan, jossa virtaukset eivät olisi yhtä voimakkaita.

Aamuun mennessä kaikki yritykset saada yhteys Kurskiin sukelluskelloilla ovat epäonnistuneet. Lisäksi ydinsukellusvene on hitaasti uppoamassa syvemmälle Barentsinmeren mutapohjaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.