Ensimmäiset naispoliisit työhön Iranissa

Iranissa naispoliisit ovat päässeet töihin ensimmäisen kerran liki neljännesvuosisataan.

-

Tänään 215 poliisitutkinnon suorittanutta iranilaisnaista juhli päästötodistustaan marssien pääkaupungin Teheranin kaduilla. Seremoniallista marssia oli seuraamassa mm. presidentti Mohammad Khatami sekä muita maan johdon merkkihenkilöitä. Tuoreet poliisit ottivat vastaan virkatehtävänsä pukeutuneena mustiin halatteihin ja he kantoivat kupeillaan miekkoja ja tuliaseita.

Uudet naispoliisit osaavat mm. judoa ja erilaisia miekkailulajeja. He työskentelevät jatkossa miesten rinnalla mm. rikostutkinnassa ja raja-asemilla.

Vielä 1970-luvulla shaahien johtamassa Iranissa naiset työskentelivät normaaleissa poliisin tehtävissä, mutta Ajatollah Khomeinin johtaman vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen naispoliisit ovat toimineet ainoastaan konttoritehtävissä tai rikoksesta epäiltyjen naisten ruumiintarkastajina.

Iran on höllentänyt hieman naisiin kohdistuvia säädöksiään vuoden 1997 jälkeen, jolloin uudistusmielinen Mohammad Khatami valittiin presidentiksi. Nykyisin naiset saavat Iranissa harjoittaa lähes mitä tahansa ammattia. Naisten tulee kuitenkin edelleen noudattaa tiukkoja pukeutumissääntöjä; pään peittona tulee käyttää huivia tai huntua ja muu vartalo on verhottava löysiin vaatteisiin.
(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat