Mainos

Ensimmäiset kuvat Marsista - katso video

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa testaa parhaillaan Phoenix-luotaintaan Marsissa. Luotain lähetti tänään ensimmäiset kuvat Marsin tasaisesta pinnasta. Myös aurinkopaneelit näyttivät avautuneen ja tuottavan energiaa. Akut olivat lähes kokonaan latauksessa.

Suomalaisvalmisteinen instrumentti mittasi puolestaan kaasukehän painetta ja välitti tuloksia Maahan. Suomalaiset ovat olleet mukana matkan suunnittelussa kesästä 2004 lähtien.

- Kaikki meni erityisen hyvin, eikä ollut mitään poikkeamia, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Jouni Polkko Arizonasta.

Hän oli seuraamassa Phoenixin laskeutumista kollegansa Henrik Kahanpään kanssa Tucsonissa noin 200 muun asiantuntijan kanssa. Luotain lähetti radiosignaalia lennon eri vaiheista.

- Tiedekomentokeskuksessa ja ohjaushuoneessa hurrattiin, kun saimme ensimmäiset tiedot onnistumisesta. Tunnelmat olivat tietenkin helpottuneet, koska koskaan ei voi tietää lopputulosta etukäteen, Polkko kertoo.

Luotaimen toimintojen testaus jatkuu huomenna, jolloin kokeillaan muun muassa yli kahden metrin mittaista robottikättä, jonka on määrä kaivaa marsperää ja vesijäätä noin metrin syvyydestä.

Luotain etsii jälkiä elämästä

Phoenix lähetettiin avaruuteen Floridasta viime elokuussa. Luotaimen avulla on tarkoitus selvittää, onko Marsin napa-alueilla ollut riittävästi virtaavaa vettä elämän ylläpitämiseen.

Polkko arvioi, että luotain hyytyy puolessa vuodessa.

- Marsin pohjoiselle pallonpuoliskolle tulee syksy 90 vuorokauden päästä. Auringonvaloa ja energiaa saadaan silloin yhä vähemmän. Napa-alueella voi olla myös pakkasta jopa 125 astetta, hän sanoo.

Luotain vei mukanaan 26 grammaa suomalaisosaamista

Ilmatieteen laitoksen mukaan Marsin tutkimus lisää tietoa koko aurinkokuntamme ja Maan kaasukehän muuttumisesta. Marsin kaasukehä on kuiva ja kylmä, mutta se on saattanut olla joskus nykyistä lämpimämpi ja kosteampi.

Phoenix-aluksen avulla etsitään myös jälkiä elämästä ja selvitetään, kuinka paljon Marsin pohjoisella pallonpuoliskolla on vettä.

Marsin geokemialliset kaivaukset kestävät kolmisen kuukautta. Jokaisen näytteen analysointi vie vähintään viikon. Kaasukehän havainnointi jatkuu niin kauan kuin virtaa riittää.

Marsissa kaksi mönkijää aiemmilta reissuilta

Marsissa toimii edelleen myös kaksi aiemmin lähetettyä Nasan mönkijää, Spirit ja Opportunity. Mönkijät laskeutuivat aikanaan Marsin ohuen kaasukehän läpi käyttäen ilmatyynyjä, mutta niitä suurikokoisempi ja painavampi Phoenix hidasti laskeumista jarruraketeilla ja laskeutui aukitaittuville jaloilleen.

- Laskeutuminen rakettijarrutuksella ei ollut onnistunut 32 vuoteen. Oli tärkeää, että onnistuimme siinä, koska silloin kun Marsiin lähetetään ihmisiä, alukset tulevat laskeutumaan juuri tällä menetelmällä, sanoo Nasan avaruustieteiden johtaja Ed Weiler.

Matkaa Maasta Marsiin Phoenix-luotaimelle kertyi kaikkiaan 679 miljoonaa kilometriä.

Taiteilijan näkemys Phoenix-luotaimen laskeutumisesta Marsiin 25.5.2008 (Kuva: Nasa)

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.