Ensimmäiset Kiinan armeijan joukot Hongkongiin

Kiinan armeijan ensimmäinen yksikkö saapui tänään Hongkongiin. Neljäkymmentä kansanarmeijan sotilasta ajoi pienessä autosaattueessa eteläkiinalaisesta Shenzhenin kaupungista Lok Ma Chaun rajanylityspaikan kautta Hongkongiin ja suuntasi Britannian armeijan kasarmeille. Sotilaat saapuivat aseettomina, mutta täydessä univormussa.

Kiinan armeija on ollut poissa Hongkongista 156 vuotta. Alue siirtyy Britannialta Kiinan hallintaan 1. heinäkuuta. Siirtymähetkeä valmistelemaan on tulossa kaikkiaan 200 kiinalaissotilasta. Hongkongin kiinalaisen varuskunnan lopulliseksi vahvuudeksi on suunniteltu 10 000 miestä, saman verran kuin brittiarmeijalla on ollut alueella.

Tällä hetkellä Hongkongissa on jäljellä 1 800 brittisotilasta, joista lähes kaikki poistuvat hyvissä ajoin ennen vallanvaihtoa.

Hongkongin demokratialiikkeen johtaja Martin Lee arvosteli Kiinan joukkojen sijoittamista alueelle. Hänen mukaansa Shenzheniin sijoitetut joukot olisivat pystyneet suojelemaan Hongkongia tarvittaessa.
-Brittivaruskunnan olemassaoloon oli selvä syy, se oli täällä tietystä suunnasta tulevan hyökkäyksen varalta. Mutta kun Hongkong on osa Kiinaa, sitä ei enää uhkaa samasta suunnasta mikään, enkä voi kuvitella myöskään ulkomaista hyökkäystä, Lee järkeili ja valitti asukkaiden olevan tyytymättömiä sotilaiden tuloon.

Monen hongkongilaisen mielikuvissa kansanarmeija yhdistyy nimenomaan Taivaallisen rauhan aukion verilöylyyn. Kiina on yrittänyt tyynnytellä pelkoja ilmoittamalla, että Hongkongin varuskunnan miehistö valitaan armeijan parhaista ja kurinalaisimmista yksiköistä.

Sandhurstin kurssitoverit

Tänään saapuneen etujoukon päällikkö, kenraalimajuri Zhou Borong esiintyi hyväntuulisesti ja rennosti astuessaan rajalla autosta puristamaan kättä englantilaisten ja kiinalaisten viranomaisten kanssa.

Hongkongin brittijoukkojen komentaja, kenraalimajuri Bryan Dutton lupasi kansanarmeijan osastoille kaiken mahdollisen avun, jotta he pystyisivät hyvin valmistautumaan tehtäväänsä.
-Kiinan armeijan etujoukon ja brittivaruskunnan hyvät suhteet ovat pitkällä tähtäimellä kaupungin asukkaiden parhaiden etujen mukaiset, Dutton sanoi tervetuliaispuheessaan.

Zhou vastasi lyhyesti mandariinikiinaksi, vaikka hän puhuu sujuvasti englantia. Itse asiassa Zhou on Duttonin kurssitoveri Britannian sotilasakatemiasta Sandhurstista.
(STT-AFP-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat