Mainos

Ensimmäiset kanadalaisjoukot Ruandaan

Ensimmäiset kanadalaiset saapuivat tänään Ruandan pääkaupunkiin Kigaliin valmistelemaan rauhanturvajoukkojen saapumista alueelle. Kigaliin laskeutuneet kolme Hercules C-130 -sotilaskuljetuskonetta toivat mukanaan 34 kanadalaista.

Kigaliin sijoitetaan kaikkiaan 500-700 henkeä osana kansainvälisiä joukkoja, sanoi majuri Rod Babuik. Etelä-Afrikan varapresidentti Thabo Mbeki kertoi YK:n ruokakokouksessa Roomassa, että Zairen kansainvälisiin joukkoihin osallistuvat maat kokoontuvat ensi keskiviikkona Saksassa pohtiakseen uudelleen joukkojen tehtäviä ja kokoa. Mbekin mukaan joukkoja tarvitaan suunniteltua vähemmän, koska hutupakolaiset ovat alkaneet palata takaisin Ruandaan.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi perjantaina yksimielisesti rauhanturvajoukkojen lähettämisen alueelle. Kanadan johtamien joukkojen on määrä varmistaa ruoka-avun ja lääkeiden perillemeno Itä-Zairen pakolaisille.

Puolustusministeri William Perry kertoi aiemmin, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset saattavat vielä muotoilla uudelleen rauhaturvajoukkoja koskevia suunnitelmia hutupakolaisten joukkopaluun vuoksi. Ruandan mukaan joukkoja ei enää tarvita ollenkaan. YK:n Zaire-lähettilään Raymond Chretienin mukaan joukoille on kuitenkin yhä tarvetta Itä-Zairessa.

Pakolaisvirta Ruandaan jatkui

Kymmenettuhannet pakolaiset jatkoivat vaellustaan Itä-Zairesta Ruandan puolelle. Rajalle johtava tie oli silminnäkijöiden mukaan tupaten täynnä pakolaisia ainakin 30 kilometrin mittaisella matkalla. Ruandalaiset joukot näyttivät aamulla hylänneen rajalla olevan tarkastuspisteen, kun pakolaisvirta lähti jälleen liikkeelle aamun sarastaessa. Joukot ilmeisesti luopuivat käytännöllisesti katsoen mahdottomasta tehtävästä tarkastaa pakolaisten mukanaan kantamia nyyttejä.

Arviolta 200 000 pakolaista on jo saapunut Ruandaan sen jälkeen kun nälkäisten ja nääntyneiden ihmisten vaellus Itä-Zairen leireiltä alkoi perjantaina. Lapset huusivat "keksejä, keksejä" jokaiselle näkemälleen ulkomaalaiselle. Pienet ihmisryhmät lepäsivät hetken tien sivussa ennen kuin he jälleen liittyivät liikkuvaan ihmismereen.

Ruandan puolella Kansainvälisen Punaisen Ristin työntekijät yrittivät saada satoja vanhemmistaan eroon joutuneita, itkeviä lapsia kuorma-autoon. Maailman elintarvikeohjelman edustajan mukaan suuri joukko nälkäisiä pakolaisia oli rynnännyt WFP:n kuorma-auton luo, kun se oli tuomassa proteiinikeksejä jakelupisteeseen.
-Ihmiset ovat epätoivoisia, hän sanoi.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.