Mainos

Ensimmäiset Irak-neuvottelut tuloksettomia

Irakin kriisin rauhanomainen ratkaisu näyttää ensimmäisen neuvottelupäivän jälkeen epävarmalta. YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja Irakin varapääministeri Tareq Aziz keskustelivat eilen useaan otteeseen, mutta niin YK:n virkamiehet kuin Irakin uutistoimistokin luonnehtivat neuvotteluja vaikeiksi.

Keskusteluissa mukana ollut YK:n virkailija sanoi, ettei luota ainakaan näiden kahden miehen ratkaisevan asetarkastuksia koskevaa kiistaa.
-Ei, emme usko. Se on Irakista kiinni, vastasi virkailija uutistoimisto Reutersin kysymykseen, uskooko YK ylittävänsä esteet ja pääsevänsä sopimukseen Irakin kanssa.

Annanin ja Azizin viimeinen neuvottelukierros alkoi eilen hieman ennen puolta yötä ja kesti pari tuntia. Kaikkiaan keskustelut kestivät kahdeksan tuntia. Annan poistui viimeisen neuvottelun jälkeen poliittisen avustajansa Lakhdar Ibrahimin kanssa Bagdadin ulkoministeriöstä kommentoimatta tapaamista toimittajille.

Kofi Annanin on määrä tavata Saddam Hussein vielä tänään. Lauantain ensimmäisen tapaamisen jälkeen Kofi Annan itse luonnehti keskusteluja rakentaviksi ja hyödyllisiksi. Hän sanoi neuvotteluiden alkaneen hyvin, vaikka vaikeaa olikin.

Annan on pidentänyt vierailuaan Bagdadissa maanantaihin, alun perin hänen piti lähteä Irakin pääkaupungista jo tänään sunnuntaina. Maanantaina YK:n ja Irakin on määrä keskustella Irakin öljynviennin kaksinkertaistamisesta. Turvaneuvosto hyväksyi päätöksen perjantaina, mutta Irakin hyväksyntä puuttuu vielä.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.