Mainos

Ensimmäiset avustuskoneet matkalla Myanmariin

Myanmarin eristäytynyt sotilasjuntta näyttää taipuvan viivyttelyn jälkeen joidenkin ulkomaisten apulentojen ja avustustyöntekijöiden maahanpääsyyn.

Tänään Myanmaria kohti pääsi kaksi Punaisen Ristin konetta. Myös YK:n ruokajärjestö WFP ja Lääkärit ilman rajoja -järjestö (RSF) kertoivat saaneensa lentolupia.

Vaikka sotilasjuntta vetosi ulkomaihin jo alkuviikosta saadakseen hätäapua myrskyn tuhoamille alueille, apuoperaatio tyssäsi päiviksi lupien ja viisumien puuttumiseen, kansainvälisistä vastalauseista huolimatta.

- Hallinto pelkää tilanteen riistäytyvän hallinnasta, jos läntiset apujärjestöt pääsevät maahan ja tiukkaa kuria höllätään, arvioi australialainen Myanmar-asiantuntija professori Sean Turnell Financial Timesille.

Hallinnon rahkeet eivät kuitenkaan riitä uhrien auttamiseen ja hädänalaisten laiminlyönti suututtaa monia. Tyytymättömyys voi heijastua lauantain kansanäänestykseen uudesta perustuslaista, joka varmistaisi sotilaiden vaikutusvallan jatkumisen.

Uhrimäärästä ei selvyyttä

Viime lauantaina Myanmarin yli pyyhkäisseen hirmumyrskyn uhrimäärästä ei ole edelleenkään varmuutta. Amerikkalaisarvion mukaan uhreja saattaa olla jopa 100 000, Myanmarin television mukaan 23 000.

YK sanoo 1,5 miljoonan ihmisen olevan ilman ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Ulkomaista apua viruu maailman lentokentillä odottamassa jatkokuljetuksia.

RSF-järjestö pelkää, että edessä voi olla vielä toinen kuolonuhrien aalto. Puolella eloonjääneistä on nimittäin tulehtuneita haavoja, jotka tarvitsevat nopeasti hoitoa.

- Huolenamme on se, että Burma seisoo edelleen tehokkaan avustusoperaation tiellä, EU:n ulkoasiain komissaari Benita Ferrero Waldner sanoi.

Yhdysvaltojen apu jumissa

Yhdysvaltojen Myanmariin myrskytuhoalueille kaavailema hätäapu ei ole päässyt liikkeelle. Yhdysvaltain Thaimaan-suurlähettilään mukaan syy viivytykseen on vielä epäselvä.

Suurlähettilään mukaan kyse voi olla olla väärinkäsityksistä tai sitten Myanmarin armeija on evännyt luvan. Hän ei pystynyt vielä arvioimaan, kuinka pitkään epätietoisuus asiasta jatkuu.

Thaimaan armeijan johto kertoi aamupäivällä, että Myanmarin hallitus on antanut amerikkalaisille sotilaskoneille luvan tuoda hätäapua myrskyn uhreille.

Kaakkois-Aasiassa on paraikaa runsaasti Yhdysvaltain koneita yhteisessä sotaharjoituksessa Thaimaan ilmavoimien kanssa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.