Mainos

Ensimmäisen tietokoneen käyttötuki oli Norjassa

Maikkarin netin veteraaneihin lukeutuva Jouni Sipilä muistelee tulleensa MTV:lle nettiryhmään tavallaan oman tietokonehankintansa kautta. Jouni hankki ensimmäisen tietokoneensa joskus syksyllä 1996. Omia koneita oli tuolloin aika harvalla. Niiden käyttö ja varsinkin käyttökuntoonlaitto sekä nettiyhteyden saaminen olivat työlästä.

-Muistelen, että minunkin tietokoneeni käyttötuki oli Norjassa ja se oli pävittäin auki muttei iltaisin. Lauantaisin pystyin soittaamaan sinne, ja Norjassa sitten norjalainen käyttötuen työntekijä luki suomenkielistä manuaalia. Lopulta yhteys - tosin hyvin hidas - aukesi ja nettiin tutustuminen alkoi.

MTV:n netti oli silloin toiminut jo vuoden päivät. Sieltä Jouni kertoo huomanneensa ilmotuksen, jolla haettiin nettiin toimittajia. Siitä kaikki alkoi, tarkkaan ottaen 4.12.1996.

MTV:llä oli koneet ja yhteydet parasta mitä rahalla tulloin sai.

- Kotikoneella kun klikkasi jonkun osoitteen, niin kahvit ehti hyvin keittää ennen kuin se avautui. Yhteydet olivat todella hitaat nykyoloihin verrattuna.

Suhtautuminen nettiin oli silloin hyvin epäilevää, jos ylipäätään joku siitä jotain tiesi.

- Tyyppillistä palautetta oli: Kannattaako tuo, kuka niitä lukee, ei niitä kukaan lue.

Mutta maikkarin nettiä tehtiin pienellä porukalla ja innolla.

-Aluksi hyvin pitkälle tukeuduttiin MTV:n tv-lähetyksiin. Eli aamun Huomenta Suomesta otettiin materiaalia nettiin ja illalla 7-ja 10-uutisista. Mutta teknisesti oltiin edistyksellisiä, ääniä ja liikkuvaa kuvaa julkaistiin. Tosin kysyä voi, kuinka moni tuohon aikaan pystyi ainakaan kotikoneeltaan niin suuria tiedostoja avaamaan, Jouni pohtii.

Äänen ja kuvan kaappaaminen oli nykymittapuun mukaan aika jännää puuhaa.

-Tv-lähetyksestä kopioitiin pätkiä ja ne lähettiin sähköpostilla Soneralle Tampereelle serverille ja sieltä ne sitten tulivat takaisin - jos tulivat. Usein piti soittaa perään. Iltavuorossa meni usein ylitöiksi, kun odoteltiin "Tampereen postia".

Jouni mukaan netin kehitysvaihetta kuvaa hyvin se, että silloin uutisoitiin erikseen aina kun uusia nettisivuja avattiin. "Metsähallitus avasi Internet-sivut".

-Useinhan niissä oli logo, yksi kuva ja vähän tekstiä -. ei muuta.

Jouni on jatkanut MTV:n uutisten leivissä free lance -pohjalta kaikki nämä vuodet. Nykyisin hän toimittaa pääsääntöisesti Radio Novan uutisia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.