Mainos

Ensimmäinen WTC-oikeudenkäynti alkuun

Hampurissa alkoi tänään ensimmäinen World Trade Centerin viimevuotiseen terrori-iskuun liittyvä oikeudenkäynti.

WTC36

Ensimmäinen viime vuoden syyskuun terrori-iskuihin liittyvä oikeudenkäynti alkoi tänään Hampurissa Saksassa tiukkojen turvatoimien varjostamana. Syytetty kiisti oikeudessa kaiken.

Syytettynä on 28-vuotias marokkolainen Mounir al-Motassadeq. Raskaimmat syytteet koskevat kuulumista terroristijärjestöön ja osallisuutta 3045 murhaan. Al-Motassadeq sanoi tuomioistuimelle, ettei hän ollut tietoinen iskusuunnitelmista. Syytetty myönsi kuitenkin, että hän ja iskujen toteuttajien johtajaksi epäilty Mohammed Atta olivat hyviä ystäviä. Atta ei ollut kuitenkaan koskaan ehdottanut väkivaltaa al-Motassadeqille.
-Emme koskaan puhuneet väkivallasta, hän sanoi.

28-vuotias insinööriopiskelija sanoi tuomioistuimelle, että muslimina hän vastusti väkivaltaa. Al-Motassadeq kertoi saapuneensa vuonna 1993 Münsteriin opiskelemaan ja muuttaneensa kaksi vuotta myöhemmin Hampuriin. Attan hän oli tavannut seuraavana vuonna hampurilaisessa moskeijassa.

Syytetty kertoi tavanneensa Attan viimeisen kerran toukokuussa 2000, jolloin hän kuuli Attan halunneen mennä Afganistaniin koulutettavaksi taistellakseen Tshetsheniassa. Myös al-Motassadeq vietti Afganistanissa touko-elokuun 2000. Siitä neljä viikkoa kului koulutusleirillä.

Al-Motassadeqia syytetään myös rahavirtojen ohjailusta Marwan al-Shehhin tilille. Al-Shehhin uskotaan ohjanneen toista New Yorkin World Trade Centeriin osuneista suihkukoneista. Syyttäjän mukaan tiliä käytettiin al-Qaida-verkoston Hampurin solun kulujen maksamiseen. Tämän lisäksi tililtä maksettiin kaappariryhmän viisumihakemukset ja heidän Yhdysvalloissa saamansa lentokoulutus.

"Syytetty tuki kaappareita"

Oikeudenkäynnin uskotaan tuovan tietoja Yhdysvaltoihin kohdistuneiden iskujen tekijäksi epäillystä al-Qaidasta sekä Saksan roolista iskun päätekijöiden tahattomana suojelijana. Attan uskotaan lentäneen ensimmäistä WTC-torniin törmännyttä konetta. Myös kolmannen koneen lentäjäksi uskottu Ziad Jarrah kuului Hampurin soluun ja opiskeli kaupungissa.

Syyttäjien mukaan al-Motassadeq jäi kaupunkiin hoitamaan tukitoimia sen jälkeen, kun kolmikko oli matkustanut Yhdysvaltoihin saamaan lentokoulutusta. Päävaltakunnansyyttäjä Kay Nehmin mukaan al-Motassadeq oli hyökkäyskoneiston elimellinen osa, jota ilman koko juttu ei olisi onnistunut.

Al-Motassadeqin asianajaja Hartmut Jacobi arvosteli oikeudessa syyttäjien tapaa nimittää oikeudenkäyntiä "terrorioikeudenkäynniksi" ja lupasi osoittaa, ettei syytetyn ja muiden Hampurin islaminuskoisten suhteissa ollut mitään poikkeavaa.

-Vaadimme oikeutta vapauttamaan hänet, Jacobi sanoi toivoen samalla oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

Al-Motassadeq myöntää hoitaneensa al-Shehhin rahaliikennettä tämän poissa ollessa. Asianajajien mukaan syyttäjällä ei kuitenkaan ole todisteita siitä, että al-Motassadeq olisi rahoittanut lentotunteja. Syyttäjä vetoaa myös siihen, ettei al-Motassadeq paennut Saksasta iskujen jälkeen, kuten muut epäillyt ovat tehneet.

Monien oikeusoppineiden mukaan näyttö al-Motassadeqia vastaan ei ole riittävä. Mikäli hänet kuitenkin todetaan syylliseksi, häntä uhkaa elinkautinen vankeustuomio. Al-Motassadeqin syytekirjelmä on 89 sivun mittainen. Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän ainakin tammikuun loppuun.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

(Seitsemän uutiset 22.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.