Mainos

Ensimmäinen vuokra-asunnon välityspalkkiota koskeva oikeusjuttu ratkesi vuokralaisen hyväksi

Vuokra-asuntojen välityspalkkioita koskevista epäselvyyksistä on saatu aikaan ensimmäinen oikeuden päätös. Espoon käräjäoikeus katsoi, että välitysfirma oli perinyt vuokralaiselta välityspalkkion vastoin uutta asunnonvälityslakia. Päätös vahvistaa selvästi vuokralaisen asemaa asunnonvuokramarkkinoilla.

Maan tapa oli pitkään, että asunnonvuokrausmarkkinoilla välityspalkkion pulittaa vuokralainen. Viime maaliskuussa asioiden piti muuttua: välityspalkkion maksaisi siitä lähtien toimeksiantaja - yleensä siis vuokranantaja. Kaikki firmat eivät ole tähän tyytyneet.

-Tyypillinen tilanne on se, että vuokra-asunnon hakijalta peritään palkkio niissä tilanteissa, joissa lain mukaan palkkio pitäisi periä vuokranantajalta, joka on tosiasiassa sen toimeksiannon välitysliikkeelle antanut, lakimies Jari Suurla Kuluttajavirastosta kertoo.

Kuluttajaviranomaiset ovat sovitelleet useita kiistatapauksia, nyt asiasta saatiin ensimmäinen oikeuden päätös.

Espoossa asunnonetsijä löysi kiinnostavan asunnon Kanrak-yhtiöiden nettisivuilta ja pyysi päästä sitä katsomaan. Etenemisen ehtona kuitenkin oli, että vuokralaiskandidaatti allekirjoittaa netissä toimeksiantosopimuksen ja maksaa välityspalkkion.

Vuokralainen vei asian oikeuteen. Oikeuden mielestä toimeksiantosopimus ei ollut todellinen, se kun tehtiin vasta kun kohdetta jo oli markkinoitu netissä. Firma määrättiin palauttamaan palkkio. Muutama tunti sitten annettua päätöstä voidaan pitää ennakkotapauksena.

-Tämä antaa minun käsitykseni mukaan selkeän oikeusohjeen tilanteisiin, joissa näitä kohteita pyritään markkinoimaan ja sitten tämän markkinoinnin jälkeen vaaditaan asunnon hakijalta vielä erillinen toimeksiantosopimus, Suurla painottaa.

Asunnonvuokrauksen pelisäännöt tarkentuvat lähiaikoina edelleen, kun markkinatuomioistuin antaa päätöksen toisessa samantyyppisessä asunnonvuokrausjutussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.