Mainos

Ensimmäinen tuomio ex-Jugoslavian sotarikoksista

Srebrenican joukkomurhiin osallistunut Serbian armeijassa taistellut kroaatti Drazen Erdemovic tuomittiin tänään kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Kyseessä oli ensimmäinen YK:n sotarikostuomioistuimen langettama tuomio. Ketään ei ole tuomittu kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa sitten Nürnbergin ja Tokion oikeudenkäyntien toisen maailmansodan jälkeen.

Erdemovic on tunnustanut kuuluneensa Bosnian serbiarmeijan teloituskomppaniaan, joka surmasi noin 1200 aseetonta muslimia Srebrenicassa viime vuonna. Erdemovic tunnusti toukokuussa olleensa mukana joukkosurmissa.

Tuomari Claude Jordan mukaan tuomiota langetettaessa otettiin huomioon tuomitun nuori ikä (25 vuotta), hänen alhainen sotilasarvonsa, katumuksensa ja valmiutensa tehdä yhteistyötä sotarikostutkijoiden kanssa.

Kuorma-autoilla kuolemaan

Erdemovicin puolustusasianajaja pyysi syytteen hylkäämistä sillä perusteella, että Erdemovic pakotettiin mukaan hirmutöihin. Hänen oman kertomuksensa mukaan teloituskomppanian komentaja uhkasi hänen henkeään, jos hän ei olisi osallistunut muslimien surmaamiseen.

Bosnian serbiarmeija valtasi YK:n "suoja-alueen" Srebrenican heinäkuussa 1995. Erdemovic on ensimmäinen serbiarmeijan palveluksessa ollut, joka todisti julkisesti Srebrenican tapahtumista.

Serbian viranomaiset pidättivät Erdemovicin maaliskuussa sen jälkeen kun hän oli kertonut ranskalaiselle lehdelle surmanneensa henkilökohtaisesti 70 muslimia. Erdemovic kertoi tuomioistuimen syyttäjille, että muslimit kuljetettiin kuorma-autoilla Branjevon maatilalle noin 70 kilometrin päähän Srebrenicasta. Siellä heidät ammuttiin kymmenen ihmisen ryhmissä.

Merkittävä tunnustus

Syyttäjien mukaan Erdemovicin todistus paljasti valheeksi Bosnian serbien poliittisen ja sotilasjohdon väitteet, joiden mukaan Srebrenican joukkosurmat olivat vain muslimien keksintöä. Erdemovic todisti esitutkinnan aikana myös serbien entistä johtajaa Radovan Karadzicia ja asevoimien erotettua komentajaa Ratko Mladicia vastaan. Kumpaakin syytetään sotarikoksista, ja molemmat ovat yhä vapaalla jalalla.

Syyttäjät myöntävät, että ilman tunnutuksiaan Erdemovic olisi jäänyt "nimettömäksi ja kasvottomaksi" teloittajaksi. Ilman häntä Haagin tribunaali ei myöskään ehkä olisi saanut selvitetyksi Srebrenican verilöylyä.

Erdemovic siirretään todennäköisesti kärsimään tuomiotaan Haagista jonnekin muualle. Mm. Suomi on tarjoutunut ottamaan vastaan tuomion saaneita. YK:n tuomioistuin voi langettaa kovimmillaan elinkautisen vankeustuomion.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.