Mainos

Ensimmäinen tuhoutuneista WTC-torneista nousi uudelleen – katso kuvat

Viimeinenkin teräspalkki nousi paikallista aikaa eilen World Trade Centerin nelostornin huipulle New Yorkissa Yhdysvalloissa. Nelostornista tuli ensimmäinen rakennus, joka on rakennettu uudelleen syyskuun 2001 tuhoisien WTC-terrori-iskujen jälkeen.

Yhdysvaltain lippu lepatti palkista, kun rakennustyöntekijät nostivat sen 72-kerroksisen rakennuksen huipulle tunteellisessa seremoniassa paikallista aikaa eilen. Nelostorni vihitään käyttöön ensi vuonna.

293 metriä korkean tornin rakentaminen alkoi vuonna 2008. Tornin on suunnitellut japanilainen arkkitehti Fumihiko Maki.

– World Trade Centerin nelostornin harjannostajaiset ovat uusi virstanpylväs ponnisteluissa uuden, dynaamisen World Trade Centerin luomiseksi elpyvän keskustan sydämeen, hankevastaava Larry Silverstein sanoi seremoniassa.

Nelostornin viereen rakentuva keskeneräinen pilvenpiirtäjä Freedom Tower (Vapaustorni) on jo nyt New Yorkin korkein rakennus. Tornista on määrä tulla 541 metriä korkea. Tornin nimen lisäksi myös sen korkeus on symbolinen: 541 metriä on yhtä kuin 1776 jalkaa. 1776 on Yhdysvaltain itsenäistymisvuosi.

Noin 3000 ihmistä kuoli syyskuun 11. päivän iskuissa vuonna 2001, kun al-Qaidan terroristit kaappasivat kaksi lentokonetta ja ajoivat ne päin WTC-torneja New Yorkissa. Kolmas kone törmäsi Yhdysvaltainn puolustusministeriön hallintorakennukseen Pentagoniin ja neljäs putosi pellolle Pennsylvanian osavaltiossa, kun matkustajat onnistuivat estämään koneen kaappaajien törmäysaikeet. Koneessa olleet 44 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuolivat.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.