Mainos

Ensimmäinen säteilyrajat ylittävä kännykkä havaittu Hollannissa

Ensimmäinen puhujaa säteilylle liikaa altistava kännykkä on havaittu Hollannissa tehdyissä testeissä tammikuussa. Asiasta tiedotti Säteilyturvakeskus (STUK).

Raja-arvon ylittävä kännykkämalli on Samsung SGH-C450. Samsung on ilmoittanut, että raja-arvon ylitys koskee syyskuun alussa myyntiin tullutta puhelinerää. Erä vedetään markkinoilta, ja kuluttajia on pyydetty palauttamaan puhelimet jälleenmyyjälle.

STUKin saamien tietojen mukaan kyseistä Samsung-mallia ei ole ollut myynnissä Suomessa eikä muissa Pohjoismaissa. Puhelinmallin omistaja voi tarkistaa valmistajan nettisivuilta, kuuluuko hänen puhelimensa vialliseen erään.

Valvontaa jo kuusi vuotta

Hollannin viestintäviranomaisen teettämissä mittauksissa Samsung SGH-C450 -mallille saatiin SAR-arvoksi 2,99 wattia kiloa kohti. Raja-arvo on 2 W/kg.

Matkapuhelinsäteilyn osalta valvotaan nimenomaan SAR-arvoa, koska se kuvaa parhaiten puhujan altistumista säteilylle. Kun SAR-arvo on alle 2 W/kg, kudokset eivät lämpene merkittävästi eikä muistakaan terveydelle haitallisista vaikutuksista ole tieteellistä näyttöä.

Tieto raja-arvon ylittäneestä kännykkämallista kantautui EU:n tiedonvaihtojärjestelmän kautta nopeasti myös Suomeen.

Matkapuhelinten markkinavalvontaa on tehty kuusi vuotta. STUK on mitannut yli 80 matkapuhelinmallia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.